Advarer: Disse 5 ting kan koste dig dyrt på ferien

Skrevet af Sarah S

46 uger siden

|

26/06/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I den kommende tid rejser mange danskere afsted på sommerferie, og i den forbindelse er der visse ting, som man bør være opmærksom på.

Dagens topnyheder

Skolebørnene er gået på sommerferie, og for rigtig mange danskere er sommerferien allerede godt i gang - eller venter lige rundt om hjørnet. Mange har planer om at holde ferie andre steder i Danmark, eller om at tage på ferie i udlandet. Og i den forbindelse, så er der en række ting, som man bør være ekstra opmærksom på.

Det skriver Applus+Bilsyn i en pressemeddelelse. 

Over en million bilejere tager på nemlig bilferie i de kommende uger, men årets længste kør selv-ferie er sjældent problemfri, advarer Applus+ Bilsyn. – Feriebilisterne har meget at vinde ved at forberede sig hjemmefra.

Omtrent hver anden bilejer kører på bilferie i de kommende uger, heraf en stor del til udlandet, indikerer tidligere undersøgelser, imidlertid forløber kør selv-ferier sjældent problemfrit.

Det forklarer landets største synsvirksomhed, Applus+ Bilsyn, der hvert år syner over en halv million biler, og aktivt følger bilisternes ferievaner og udfordringer på årets mest populære og længste kør selv-ferie.

"Alle, der har været på bilferie, kender synet af bilister i nødsporet, og mere end 9.000 danske bilister kontakter hver sommer SOS International for at få vejhjælp i udlandet, fordi bilens mekanik går i stykker. Derfor skal man som det allerførste, foretage en kontrol af bilens væsentligste funktioner, før man triller afsted. Det vil sige tjek af bilens olie, væsker, dæktryk, aircondition samt eventuelle rød-lygte-fejl i dashboardet. Er bilen over ti år, bør man overveje at få et bremsetjek i synshallen, og for at skabe en bedre forbrænding at tilføre et additiv i brændstoftanken," siger teknisk konsulent hos Applus+ Bilsyn, John Gantzhorn.

Sådan forbereder du dig bedst

For det andet, anbefaler han, skal man forberede sig selv på, hvis det værst tænkelige skulle ske, nemlig at man bliver involveret i en trafikulykke. Modsat i Danmark er det i udlandet ikke altid nemt at udveksle information med andre involverede trafikanter og indhente den rette dokumentation til sit forsikringsselskab.

- For at kunne handle effektivt i en presset situation bør man have de nødvendige forsikringspapirer med hjemmefra, det samme gælder kontaktoplysninger til ens forsikringsselskab og eventuelt vejhjælp, fortæller John Gantzhorn, og så er det en nødvendighed, påpeger han, at man i forvejen har tjekket op på bilens nødudstyr, herunder refleksveste og advarselstrekant.


For det tredje bør man tage sine forholdsregler for at undgå spildtiden og ærgrelsen ved at sidde i kø, hvilket der desværre er stor risiko for. I Tyskland forventer ADAC flere rejsende end sidste år og derfor feriekøer ind og ud ad de største byer, men også hovedveje i Østrig, Schweitz, Holland og Frankrig pakkes med strømme af feriekøretøjer.

Planlæg ruten hjemmefra og undersøg hvornår de ”store rejsedage” kaster kaos over vejnettet. Download herudover en kørselsapp der leverer opdateringer på trafikken og kødannelser på din rejse. Google Maps, Waze, Map Quest og TomTom er alle gennemtestede, effektive apps med relevant og tilgængelig information undervejs på bilferien.

Kører man ud i sommeren i en elbil - og sådan en ejer mere end 140.000 danskere for indeværende ifølge spritnye tal fra De Danske Bilimportører -, bør man for det fjerde have downloadet de rette ladestander-apps hjemmefra.

- Det er stadig noget mere besværligt at finde ladestandere, herunder superchargers (DC-strøm), i Sydeuropa end herhjemme. Tesla har åbnet hovedparten af sine ladestandere op for andre elbilmærker, men har man ikke en Tesla, som automatisk finder en ladestander, bør man downloade Tesla Supercharger-appen og Ionity. Så bliver det nemmere at finde vej til at ladestandere langs motorvejene, vurderer John Gantzhorn.
For det femte bør man få et overblik over mærkekrav på hele rejsen, så man ikke ender med en trafikbøde, der beløber sig til omkring 100 euro plus administration per forseelse og er betalingspligtig for danskere. Køb et miljømærke til Tyskland før afrejse.

"På ADAC kan man benytte en ruteplanner, der udregner, hvilke mærker man skal købe, samt udgifter til bro, motorveje og brændstof på ferien. Her kan man f.eks. se, at en bilferie til Sanremo i Italien indebærer udgifter på 42 Euro til en vignette i Schweiz samt bro- og tunnelafgifter på 60 Euro," forklarer John Gantzhorn.

For bilister, der vil begrænse bilens CO2-aftryk, viser ADAC en ECO-rute, som er den mest brændstofbesparende vej frem til destinationen.