Sommerferien nærmer sig: Sådan passer du bedst på katten

Skrevet af Sarah S

23/06/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dagens topnyheder

Sommertid er ferietid, og for 17 procent af danske katteejere, kommer katten med på ferie. Det viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring, som også viser, at 67 procent tager katten med på ferie i Danmark, mens 28 procent tager på eventyr uden for landets grænser. Her er en række gode råd til, hvordan katten får en god ferie. Ude eller hjemme.

Det er fristende at tage katten med på ferie, men det er ikke altid sikkert, at det er en god oplevelse for katten at komme med. Katte er nemlig territoriale og bundet af vanlige omgivelser, og som regel reagerer de meget negativt på at blive flyttet. I mange tilfælde er det derfor bedre for katten, at den bliver hjemme.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Er du blandt de mere end 80 procent af danske katteejere, der vælger at lade katten blive hjemme i ferien, så kunne et godt alternativ være en kattepasser, der holder øje med katten i dens vante omgivelser.

Sørg for at give kattepasseren de nødvendige informationer om katten, og giv altid telefonnummeret på din dyrlæge, hvis der skulle ske noget. Hvis katten skal bo hos kattepasseren, er det en god idé at tage kattens hule, tæppe og yndlingslegetøj med, så den føler sig hjemme.

Sæt så vidt muligt mad- og vandskålen sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem.

Overvejer du i stedet at bestille plads på en kattepension, så kan det være en god ide med en prøveovernatning, inden det går løs med ferien.

Vælg en kattepension hvor der er fokus på fysiske rammer og daglig kontakt (samvær) af kattene.Vær opmærksom på, at din kat skal være vaccineret, hvis den skal på kattepension.

Med på ferie

Man kan også vælge at tage katten med på ferie, hvilket lidt flere end hver femte katteejer faktisk gør. Men der en række ting, du skal være opmærksom på.

Katten kan blive køresyg: Giv ikke katten mad op til køreturen. Katte bliver let køresyge af at køre bil, og de kan finde på at kaste maden op igen.

Tænk over temperaturen i bilen: En bil i solen kan hurtigt blive så varm, at det er livsfarligt for katten at befinde sig i den. Hold derfor øje med temperaturen, og sørg for, at katten kan være i skygge, og at der løbende kommer frisk luft ind i bilen.

Transportér katten i transportbur: Det er vigtigt, at katten ikke er løs i bilen. En løs kat kan komme til skade under kørslen, men passagererne kan også komme galt afsted, hvis katten distraherer chaufføren, eller hvis katten rammer en person ved en hård opbremsning. Brug derfor et bur til at transportere katten i under køreturen.

Når I er kommet frem: Tag kattens tæppe og yndlingslegetøj med, så den har mulighed for at føle sig hjemme. Sæt så vidt muligt mad- og vandskåle sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem. Giv katten noget mad, den er særlig glad for, men bliv ikke urolig, hvis katten ikke spiser noget den første dag. Nogle katteejere tager en lille smule brugt kattesand med til kattebakken det nye sted. Det fungerer som regel godt og katten får en velkendt lugt i de nye omgivelser. Du kan også købe en spray, hvis lugt beroliger stressede katte. Den kan bruges i buret til køreturen eller på stedet, når du kommer frem, så katten hurtigere finder sig til rette.

Agrias undersøgelse viser, at 67 procent af dem, der tager katten med på ferie, holde ferie i Danmark. Det er forholdsvis ufarligt for katte, men der er alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på i den danske sommer.

Insektbid: Katte kan ofte klare et stik fra f.eks. hveps eller bi, men nogle katte kan være overfølsomme over for insektbid og -stik. Ved stik, start med at fjerne brodden, og vær opmærksom på katten i tiden efter. Kontakt dyrlæge, hvis katten bliver træt og bleg.

Flåter: Flåter kan bære på farlige sygdomme. Overvej at købe et middel fra apoteket, der beskytter katten mod flåtbårne sygdomme. Fjern under alle omstændigheder flåten så hurtigt som muligt med tang eller pincet.

Sele til indekatten: Indekatten har nøjagtig de samme instinkter som udekatten, men den ved måske ikke rigtig, hvad den skal passe på, når den pludselig kommer ud i den store verden. En lang line og en sele er en god investering til ’feriekatten’, men lad aldrig katten være i snor og sele uden overvågning. En line kan hurtigt forvandles til en dødsfælde, hvis katten bliver viklet ind i den.

Sådan kan man gøre

Træn katten ved at give den sele på i kort tid ad gangen. Katten vil sikkert trykke sig ned mod gulvet, prøve at bakke ud af selen og opføre sig meget mærkeligt de første gange, men det er helt almindeligt. Du skal heller ikke blive forbavset, hvis katten synes, at græsset er væmmeligt at gå i. Det går over. Væn den til små, korte ture. Efter et stykke tid har du en trofast ledsager på dine gåture.

På altanen

Flere og flere ejere af indekatte sætter net omkring deres altaner for at give deres katte lidt ’sommerliv’. Det kan varmt anbefales, men inden du køber trådnet, skal du tænke på, at det ikke må være alt for stormasket, så katten kan sidde fast med hovedet eller ligefrem stikke af. Sørg for, at der altid er et skyggefuldt sted, når din kat er ude, og at den har frisk vand at drikke.

Rigtig god sommer til dig og din kat.

Undersøgelsen er gennemført i marts 2023 af Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring.

814 hunde- og katteejere deltog i undersøgelsen.