Tre sandheder om kejsersnit-mødre, som alle bør kende

Skrevet af Sol Stoffregen

08/11/2016
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Du ved ikke, hvad et kejsersnit er, før end du har prøvet det på din egen krop.

Mest læste i dag

Det, at blive mor, er ingen nem opgave - uanset om baby kommer til verden ved en vaginal fødsel eller skæres ud ved kejsersnit. 

For mange virker kejsersnit måske som den lette og smertefrie løsning, men de kvinder, der har prøvet at få et 15 centimeter langt snit hen over det nederste af maven, for lægen efterfølgende kan arbejde sig igennem syv lag, inden babyen kan komme ud, ved, at sandheden er en anden. 

Ifølge siden Bright Side skal der både mod og styrke til at få et kejsersnit, men det kræver også en del af kvinden at håndtere tiden efter operationen. Derfor har kejsersnit-mødre alt mulig grund til at være stolte af deres ar på maven, skriver Bright Side. 

Her er tre sandheder om mødre, der har fået kejsersnit - uanset om det er et planlagt eller akut et af slagsen:

1. Disse kvinder tager modigt konsekvensen af det kirurgiske indgreb, som et kejsersnit er.

Selvom der bliver lavet hundredvis af kejsersnit hver dag på danske hospitaler, er det en stor operation, der er forbundet med masser af mulige komplikationer både for mor og barn. Til med kan en fødende kvinde kun have en person med til kejsersnittet, og hvis det skal gå rigtig hurtigt, kan den kommende mor ende op alene på operationsstuen. Det kan gøre oplevelsen væsentlig mere skræmmende.

2. Kejsersnit-kvinder ved ikke, om alt er okay, indtil de forlader operationsstuen.

Når babyen er ude af maven, er det ikke sikkert, at alt er som, det skal være. De mange lag i morens mave skal syes sammen, eventuelle blødninger skal stoppes og bedøvelsen skal aftage, inden lægerne kan sige, om fødslen er gået godt for både mor og barn.

Husk på, at moren er ved bevidsthed under indgrebet og kan mærke, at lægen rykker i hende, og høre, hvad der bliver sagt.  

3. Disse nybagte mødre går gennem en hård tid efter kejsersnittet og klarer det som sande heltinder.

Der er en del smerter og begrænsninger i tiden efter et kejsersnit, samtidig med at mødrene skal tage sig af en nyfødt, der kræver omsorg døgnet rundt.

I starten skal al bevægelse foregå velovervejet, og det er hårdt arbejde at komme op af seng eller sofa uden hjælp. Og i flere uger efter operationen må moren ikke gøre rent, slæbe indkøbsposer, cykle eller løfte andet end sin baby.

Smerterne forsvinder først efter en længere periode. På trods af de mange udfordringer tager kejsersnit-mødrene typisk det hele med et smil, fordi de er blevet mødre til en lille guldklump, som de ikke vil bytte væk for noget som helst.