Vintest: Portvin fra 1966 løb med sejren - se hvad den koster

Det er for kendere, men der er nogle som mener, at portvin fra årgang 1966 kan måle sig med portvin fra den legendariske årgang 1963.

Om det er tilfældet, skal være usagt, da vinpanelet ikke fik lejlighed til at teste portvin fra årgang 1963, men kun fra årgang 1966.  

Men at sidstnævnte er et fænomenalt godt portvinsår kan til fulde bekræftes. I alle tilfælde var det de to vine fra årgang 1966, som løb med al opmærksomheden, da FinansBureauet kårede årets portvin.

Bedst af dem alle var Krohn Colheita 1966 fra Erik Sørensen vin. Men bedst af dem alle til prisen var Burmester Colheita 1966 fra philipsonwine.com, som derved blev testvinder.

En hele vejen igennem imponerende Colheita med kastanjefarve, forfinede cognactoner i duften og en utrolig blød og imødekommende mund med noter af marcipan, valnød og karamel.

Og så med en guddommelig lækker lang eftersmag med et besnærende pift af orangeskal. En oplevelse af de helt store

Testvinder

Burmester Colheita 1966

******

Forhandler: philipsonwine.com

Pris: 599,95 kr.

Andre anbefalede vine: 

Real Companhia Velha Royal Oporto 10 years Tawny

*****

Forhandler: Holte Vinlager

Pris: 179 kr.

Kommentar: Lækker fuldblods 10 års Tawny med mandler, orangechokolade og karamel i både næse og mund. Fin allround portvin.   

 

Churchill´s Late Bottled Vintage Port 2005

*****

Forhandler: Vinens Verden

Pris: 179 kr.

Kommentar: Fin og ukompliceret LBV portvin med mild duft af kirsebær og marcipan og blød mund med noter af valnød, chokolade og hindbærsirup.

 

Krohn 10 Year Old Tawny Port

*****

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 149,95 kr.

Kommentar: Lækker og delikat Tawny med rosiner i næsen, og sødmefuld mund med præg af valnød og kirsebærsten. Godt køb til prisen

 

Grahams Late Bottled Vintage Port 2007

******

Forhandler: Hj Hansen / Vinspecialisten

Pris: 140 kr.

Kommentar: Super Vintage portvin fra 2007 med kirsebær og valnød i næsen, blød mund med noter af rosiner, røg og mandler og lang delikat eftersmag med en snert af nelliker. Synes at blive bedre og bedre år for år.

 

Krohn Porto Colheita 2003

******

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 149,95 kr.

Kommentar: Fin robust og velstruktureret Colheita fra årgang 2003 med præg af rosiner og marcipan i næsen, valnød og mørk chokolade i munden og nelliker og kardemomme i den lange elegante eftersmag.

 

Quinta do Pègo Vintage Porto 2011

*****

Forhandler: Udvalgte SuperBest og Spar butikker

Pris: 349,95 kr.

Kommentar: Årgang 2011 udnævnes allerede af mange som en legendarisk årgang in spe. Og at årgangen har potentiale bekræfter Quinta do Pègo Vintage Porto 2011, som trods dens unge alder allerede har meget at byde på. En flot og delikat sag med kompleks frugtrig duft og intensiv men blød mund med præg af mørk chokolade, marcipan og orangeskal.

 

Niepoort Tawny Porto

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 89,75 kr.

Kommentar: Fyldig og sødmefuld Tawny med præg af vanilje, rosiner og mandler i både næse og mund. Fin value for money.

 

Quinta de la Rosa LBV 2008

*****

Forhandler: Vinslottet

Pris: 149 kr.

Kommentar: Lækker LBV portvin med valnød i næsen og flot sødmefuld mund med noter af marcipan, kirsebærsten og nelliker i smagen. Super portvin til prisen.

 

Krohn Colheita 1966

*****

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 1499,95 kr.

Kommentar: Helt exceptionel og guddommelig god portvin, som hører til blandt de ypperligste. Udpræget cognac næse og et decideret inferno af smagsnuancer i retning af vanilje, røg, karamel, marcipan og honning. Flydende nektar fra guderne. En høj pris, ja. Men kvalitet koster og oplevelsen retfærdiggør mere end rigeligt prismærkatet.

 

Porto Quevedo Special Reserve

******

Forhandler: Haller Vine samt Vin & Vin

Pris: 149 kr.

Kommentar: En valnøddedrøm af en portvin. Elegant næse og blød mund med noter af kirsebær, chokolade, nelliker samt vanilje. Og så med et intenst valnøddepræg som snerper bagerst i ganen, og fortsætter hele vejen igennem i den lange eftersmag.

 

Niepoort LBV 2008

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 139,75 kr.

Kommentar: Pæn LBV i tæt, kompakt og frugtrig stil med toner af kirsebær, solbær og marcipan i både næse og mund. En fin pleaser portvin.

 

Quinta de la Rosa Lote N601 Ruby Port

*****

Forhandler: Vinslottet

Pris: 95 kr.

Kommentar: Pæn Ruby portvin med Recioto præg i næsen og mild og blød mund med at sødmefuldt touch af kirsebær. Perfekt til ris a la mande. 

 

Burmester Colheita 2000

******

Forhandler: philipsonwine.com

Pris: 129,95 kr.

Kommentar: Vandt for nylig FinansBureauets test af bedste vine til ost med seks stjerner, og også i denne blindtest opnåede den seks meget sikre stjerner. Vinen er og bliver en helt fantastisk oplevelse til prisen, og er budgettet under 150 kr. finder man ganske enkelt ikke et tilnærmelsesvis lige så godt køb.  

 

Krohn 20 Years Old Tawny Port

******

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 369,95 kr.

Kommentar: En drøm af en tawny med præg af valnød, orangeskal og marcipan i både næse og mund, og med en undertone af abrikos i den lange sublime eftersmag. Testens med stor afstand bedste tawny.  

 

Krohn Porto Colheita 2000

*****

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 219,95 kr.

Kommentar: Powerful og indsmigrende Colheita fra årgang 2000. Intensiv næse med noter af marcipan og nelliker, og fyldig og rund mund med præg af vanilje, kaffe og valnød. En lækker sag.

 

FinansBureauet.dk tester hver uge en række vine, med det formål at finde de bedste vine til prisen. Alle vine smages som udgangspunkt blindt. Vinene vurderes i forhold til deres priser efter følgende skala:

Stjerner         Vurdering

******          Vurderes til at burde koste mindst 50 % mere end butiksprisen       

*****            Vurderes til at burde koste mellem 25 og 49 % mere end butiksprisen

****              Vurderes til at burde koste mellem 1 og 24 % mere end butiksprisen

Vine der vurderes til at koste mindre end butiksprisen vil ikke blive omtalt.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk.

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

Dagens Gossip