Berømt togrøver og flugtkonge er død

Skrevet af admin

18/12/2013

Dagens topnyheder

Den verdenskendte togrøver og flugtkonge Ronnie Biggs, der var en de berygtede briter bag Det Store Togrøveri i 1963, døde onsdag i en alder af 84 år.

Biggs kom på hele verdens forsider for 50 år siden som et af medlemmerne i en større røverbande, der fik stoppet et nattog fra det britiske postvæsen efter at have fikset et jernbanesignal.

Banden fik et udbytte på 2,6 millioner britiske pund, hvilket i dag svarer til cirka 350 millioner danske kroner.

Ronnie Biggs blev fanget efter røveriet, og han blev idømt 30 års fængsel, men undslap sit fangenskab. Han levede siden et playboyliv i Sydamerika, hvor han var på fri fod i 36 år.

Togrøveren fortrød aldrig Det Store Togrøveri, fortalte han for nogle år siden til avisen The Daily Mail fra et plejehjem i London.

Biggs var ikke længere i stand til at tale, men han kunne kommunikere ved hjælp af en staveplade.

- Hvis du vil spørge mig, om jeg fortryder at have været en af togrøverne, så er mit svar nej. Jeg vil endda sige, at jeg er stolt af at have været en af dem. Jeg er ligeglad med, om jeg bliver omtalt som "stikirenddrengen" eller "hjernen", skrev Biggs.

- Jeg var der den nat i august, og det er det, der tæller. Jeg er et af de få øjenvidner - levende eller døde - til det, der betegnes som århundredets forbrydelse.

Den 8. august 1963 slog den kriminelle bande briter til mod et posttog i Ledburn, nordvest for London.

Politiet iværksatte en veritabel menneskejagt, og snart var 12 af de 15 røvere bag tremmer, blandt andre Biggs.

Men blot 15 måneder senere flygtede Biggs fra Wandsworth-fængslet.

Herfra gik turen til Paris, hvor Biggs fik en plastikoperation. Med sit nye udseende drog han til Australien, men da jorden begyndte at brænde under ham der, flygtede han videre til Brasilien.

Under de mange år i Rio de Janeiro forpassede den medieglade Biggs aldrig en lejlighed til at håne det britiske politi.

Det glemte myndighederne ikke, da han plaget af hjemve i 2001 vendte tilbage til Storbritannien. I 2009 blev han løsladt af helbredsårsager.

/ritzau/