10 danskere savnes fortsat i Filippinerne efter tyfon

Udenrigsministeriet arbejder fortsat på højtryk for at finde frem til danskere, der savnes efter en supertyfons hærgen i Filippinerne i sidste weekend.

- Men antallet af savnede går op og ned, fortæller Ole Egberg Mikkelsen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, til Ritzau.

- Tidligere i dag var vi nede på otte savnede, men så fik vi en henvendelse fra en familie, der er nervøs for, at to andre opholdt sig området, så vi igen er oppe på 10 savnede, forklarer han fredag eftermiddag.

Efterhånden som infrastrukturen bliver bedre, kommer Udenrigsministeriet i kontakt med flere og flere danskere.

- For eksempel var en mand godt klar over, at han burde ringe til familien, men hans mobil var løbet tør for strøm. Først da han kom til en anden by og fik ladet telefonen op, kunne han kontakte familien, siger Ole Egberg Mikkelsen.

TDC oplyser i øvrigt fredag, at selskabets kunder, der befinder sig i Filippinerne, kan ringe gratis både lokalt og til Danmark, og de skal heller ikke betale for opkald til deres mobiltelefoner, mens de er i landet.

Ordningen træder i kraft ved midnat natten til lørdag og gælder foreløbig til og med 30. november.

Torsdag aften blev fire mand fra Udenrigsministeriet, Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet sendt til Filippinerne for at bistå i eftersøgningen af savnede danskere i det katastrofehærgede område.

- Der er tale om meget store afstande, men det er meningen, at de skal rejse ud til fem forskellige øer og opsøge de steder, hvor danskere muligvis opholder sig, fortæller Ole Egberg Mikkelsen.

Supertyfon Haiyan bliver betegnet som den værste naturkatastrofe i Filippinernes historie. Flere end 12 millioner mennesker er berørt af den, og omkring 3600 personer meldes ifølge FN omkommet.

Dødstallet har dog i den forløbne uge svinget en hel del og ligget på mellem 2000 og 10.000 dræbte.

Værst synes katastrofen at være gået ud over byen Tacloban, hvor bystyret fredag oplyser, at omkring 4000 mennesker har mistet livet.

Intet tyder dog på, at der er danskere blandt dem, der er kommet noget til.

/ritzau/

Dagens Gossip