10 gode råd mod flyskræk

Mange mennesker døjer med flyskræk i større eller mindre grad. Hos nogen ligger der en mild angst under take-off og landing, men hos andre vækker det så stærkt et ubehag, at de helt undgår at flyve.

Bliv ven med Dagens Ferie på Facebook - Klik her

Især de unge danskere er nervøse for at flyve. Hele 21 procent af de 18-29-årige svarer, at de ikke bryder sig om det. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for British Airways.

- Symptomer på flyskræk er blandt andet følelsen af, at man ikke selv er i kontrol, panikanfald, klaustrofobi, angst, svimmelhed og frygten for at styrte ned. Flyskræk, eller nervøsitet for at flyve, kan altså være meget ubehageligt og i nogle tilfælde så hæmmende, at man helt dropper at rejse på ferie. Men som udgangspunkt skal man huske på, at der er meget lidt fare forbundet med at flyve, siger Peter Rasmussen, Chef for British Airways i Nordeuropa.

Turbulens er naturlig

Blandt de danskere, der svarer, at de ikke bryder sig om at flyve, svarer 64 procent, at det særligt er turbulens, de ikke kan lide. Det er der dog ingen grund til at frygte – turbulens kan nemlig føles ubehageligt, men er absolut ikke farligt. Tværtimod, så er turbulens en naturlig del af det at flyve.

- Man kan sammenligne turbulens med bølger på havet. Skibe kan sejle, fordi de har vandet som fundament – og på samme måde er luften flyets fundament. Ligesom der kan opstå harmløs bølgegang til havs, kan der også opstå harmløs bølgegang i luften – så kaldes det bare turbulens, siger Peter Rasmussen.

Ny undersøgelse: Københavnerne valfarter på storbyferie

Hos British Airways er man klar over, at det at overkomme flyskræk er nemmere sagt end gjort, og de har derfor udviklet et flyskræk-kursus i deres hovedsæde i London, der hedder Flying With Confidence, det har til formål at afhjælpe passagerers frygt for at flyve.

I samspil med dette har de også skrevet en håndbog af samme navn, der forklarer, hvordan flyet fungerer og ikke mindst de første symptomer på panik- og angstanfald, og hvordan man skal håndtere disse.

- Bogen afdækker de mange forskellige områder, der er roden til angsten for at flyve – heriblandt, hvordan flyet fungerer, turbulens, gode råd og afslapningsteknikker til flyveturen. Læseren kan koncentrere sig om lige præcis det, der er essentielt for deres angst, og lære at håndtere sin utilpashed ved at flyve, fortæller Peter Rasmussen.

British Airways’ 10 bedste råd

1. Husk altid, at turbulens er ubehageligt, men ikke farligt. Det er en fuldstændig naturlig del af at flyve, som primært stammer fra mild vind i luften.

2. Lær at kontrollere dine vejrtrækninger. Når du føler dig urolig, skal du holde vejret, tage en dyb indånding og derefter en lang og dyb udånding. Fortsæt denne øvelse, til din vejrtrækning føles normal.

3. Kombinér de dybe vejrtrækninger med muskelspændinger – det mest effektive er at klemme dine balder sammen, da det kan mærkes op og ned af din rygmarv, og dermed overskygger andre nervøse symptomer.

4. Fly er designet til at være i luften, og du kan føle dig tryg ved, at de er driftssikre. Herudover er piloter og kabinepersonalet uddannede til at forstå turbulens, så spørg dem til råds, hvis du føler dig utryg.

5. Sæt dig ind i, hvordan flyet fungerer. Det er vingerne, der gør det muligt for flyet at flyve – ikke motorerne. Et kommercielt fly, der flyver i ni kilometers højde, kan svæve 160 kilometer, selvom alle flyets motorer sætter ud.

6. Opdel flyveturen i halve timer. Lav en ”to do” liste med ting, der kan holde dig beskæftiget under flyvningen. Skriv et brev, se en film, læs en bog eller spis et måltid mad.

7. Piloter udvælges gennem en omfattende udvælgelsesprocedure, og det er et af de mest højtuddannede og testede erhverv i verden. Alle piloter undergår desuden en simulatortest hvert halve år.

8. Kommercielle fly er utrolig godt vedligeholdte og bliver tjekket af både piloter og teknikere før alle flyvninger. Den rutinemæssige vedligeholdelse er udført efter regelmæssige, fastsatte intervaller af autoriserede teknikere.

9. Alle flyveledere er uddannede professionelle fagfolk, der arbejder under et meget strengt regelsæt. Alle piloter skal overholde regelsættet i luften såvel som på land.

10. Stil dig selv noget godt i sigte, når flyveturen er ovre, så du har noget at glæde dig til. Forestil dig selv stige ud af flyet og blive mødt af din familie og venner, ud i et dejligt varmt klima eller på vej ind i et succesfuldt forretningsmøde.

Dagens Gossip