10. klasse kommer politikerne i forkøbet

Regeringens udspil til en reform af erhvervsskolerne lægger op til en faglig styrkelse af erhvervsuddannelserne, der skal skaffe flere elever og færre frafald på de omstridte erhvervsskoler. Reformen skal først træde i kraft i 2015, men det venter elever og lærere på TronsøSkolen og Grindsted Landbrugsskole ikke på.

Her har man i samarbejde allerede fundet frem til en løsning på problemerne. Initiativet hedder 10. klasse Land og er et særligt forløb, hvor eleverne får mulighed for at prøve kræfter med en erhvervsuddannelse allerede i 10. klasse.

10. klasseforløbet er specielt, fordi det kombinerer den almindelige 10. klasse med muligheden for at tage grundlæggende fag fra landbrugsuddannelsen. Det betyder, at eleverne på TronsøSkolen kan afprøve lysten til landbrug, sammen med gastronomi, sport, design, teknik og mange andre aktiviteter på skolen, inden de skal bestemme sig for deres videre uddannelse.

Og det er en model, der virker. På Grindsted Landbrugsskole gennemfører eksempelvis hele 95 procent af de elever, som de seneste år er kommet fra landbrugslinjen i 10. klasse land. Og det er et tal, der står i stærk kontrast til resten af landets erhvervsskoler. Ifølge tal fra undervisningsministeriet var det landsdækkende frafald på erhvervsskolerne knap 50 procent i 2013.

Ifølge forstander på Grindsted Landbrugsskole, Kurt Østergaard, skyldes deres succes, at det nye forløb giver de unge bedre mulighed for at forberede sig på deres videre uddannelsesforløb – uanset om de vælger en erhvervsuddannelse eller ej.

Og det betyder i sidste ende dygtigere og mere uddannelsesparate elever på erhvervsskolerne.

- Vi oplever, at eleverne modnes på en helt anden måde i det år, de bruger på 10. klasse Land. Ved siden af folkeskolen får de en mulighed for at prøve deres ønsker og ambitioner for det videre forløb af, og det giver bonus, når de efterfølgende fortsætter deres landbrugsuddannelse her hos os – de unge er simpelthen bedre forberedt, de ved, hvad de går ind til og vi kan mærke, at de er mere afklarede omkring deres valg af uddannelse, forklarer han.

Den form for afprøvning er nødvendig, hvis erhvervsuddannelserne fremover skal blive den succes, som politikerne lægger op til med erhvervsskolereformen. Det forklarer forstander på TronsøSkolen, Toni Hessner.

- De unge i dag står i en svær situation i forhold til erhvervsuddannelserne, fordi de skal træffe en meget målrettet beslutning om deres fremtid allerede, når de er 15 eller 16 år. Det er der mange, der ikke er klar til på det tidspunkt. Derfor har vi lavet det her forløb, som sigter mod at udvikle elevernes almene kompetencer samtidig med, at deres bevidsthed om fremtidige valg og udfordringer bliver øget. Det styrker elevernes faglighed, men endnu vigtigere så giver det bedre forudsætning for at træffe det rigtige valg.

TronsøSkolen og Grindsted Landbrugsskole holder åbent hus den 25. januar fra klokken 10-15.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip