100 år gammel naziforbryder begraves på hemmeligt sted

Skrevet af admin

20/10/2013

Dagens topnyheder

Den afdøde SS-officer og krigsforbryder Erich Priebke skal begraves på et hemmeligt sted i Italien. Det fortæller hans advokat lørdag.

Nazikaptajnen Priebke var med til at henrette 335 mennesker, langt de fleste civile, i en grotte nær Rom i 1944. Blodbadet var en af de værste krigsforbrydelser i Italien under Anden Verdenskrig.

- Vi har en aftale med myndighederne om begravelsen af Erich Priebke på et hemmeligt sted, fortæller Paolo Giachini, Priebkes advokat, som selv har tætte bånd til den yderste højrefløj.

- Aftalen er tilfredsstillende for familien, tilføjer advokaten, som svarer et kortfattet "ja" på spørgsmålet om, hvorvidt begravelsen finder sted i Italien.

Der er bekymring for, at Priebkes grav kan tiltrække nazisympatisører, hvis begravelsesstedet offentliggøres.

Erich Priebke var en af de omkring 180 nazikrigsforbrydere, der flygtede til Argentina efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Her levede han i næsten 50 år, før han blev opstøvet og siden anholdt og udleveret til retsforfølgelse i Italien.

Priebke, der var Holocaust-fornægter, døde i Rom 11. oktober, efter at have siddet i husarrest gennem 15 år. Han blev 100 år gammel og angrede aldrig massakren i grotten.

Han sagde, at det var Hitlers ordre, at henrettelserne skulle gennemføres, og at alle, der ikke medvirkede, selv ville blive skudt. Massakren var beordret som hævn for italienske partisaners drab på 33 tyske soldater.

/ritzau/AFP