100 dræbt i stammeuro i Darfur

Kampe mellem to arabiske stammer har kostet 100 mennesker livet i Sudans Darfur-region, hvor uroen i øjeblikket er stigende.

Kampen opstod mellem folk fra Rezeigat-stammen og den rivaliserende Maaliya-stamme, og de udspillede sig tæt på Adila i det østlige Darfur lørdag.

- Vi havde et sammenstød med Maaliya, og vi ødelagde en af deres bygninger og dræbte 70 af deres mænd, siger en anonym kilde fra Rezeigat-stammen.

- Vi mistede selv 30 af vores mænd.

- Der er fortsat spændinger i området, og mænd på begge sider er samlet, siger den anonyme kilde fra Rezeigat-stammen.

Stammeopgør og etniske sammenstød har i år været en hovedkilde til vold i Darfur-regionen, hvor 300.000 mennesker i regionen ifølge FN-missionen (Unamid) er blevet fordrevet alene i årets første fem måneder.

En kilde fra den rivaliserende stamme Maaliya bekræfter over for nyhedsbureauet AFP, at kampene kan bryde ud igen.

- Vi forventer, at der vil opstå flere kampe i løbet af dagen.

Maaliya-kilden vil ikke fortælle, hvor mange af hans folk, der har mistet livet i kampene, men siger, at hans gruppe har dræbt 40 af Rezeigat-stammens mænd.

Det østlige Darfur har i vid udstrækning været forskånet for stammeopgør, som først og fremmest har fundet sted i nord og vest.

I slutningen af juli indgik en anden del af Rezeigat-stammen en fredsaftale med den rivaliserende arabiske stamme Beni Hussein.

Et medlem af parlamentet siger, at hundredvis af stammefolk er blevet dræbt i de seneste uger.

De mange sammenstød mellem stammer er ifølge eksperter udtryk for et skift i den 10 år lange konflikt i Darfur, idet regeringen ikke længere kan kontrollere deres tidligere allierede arabiske stammer kendt som Janjaweed.

I juli blev syv afrikanske soldater fra en FN-styrke dræbt ved et bagholdsangreb i regionen.

FN overvejer i øjeblikket en ændring af sin fredsbevarende indsats i området.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip