1000 menneskeliv i fare: To fly var 30 meter fra at flyve sammen

To Boeing 747-fly havde tilsammen 1000 pasagerer ombord, da de var tæt på at kollidere i luften. De fløj side om side 16 kilometer nord for Glasgow i Skotland, begge på vej over atlanten.

Flyene nærmede sig langsomt hinanden, og flyvelederen på jorden beordrede flyet til venstre at dreje til venstre, og flyet til højre at dreje til højre. Men af endnu ukendte årsager misforstod alle fire piloter - to på hvert fly - instrukserne og drejede i stedet mod hinanden i stedet for væk fra hinanden.

Læs også: Alvorligt sikkerhedsbrist i lufthavn: Bil og helikopter tæt på kollision

En katastrofe blev først afværget, da piloterne kunne se hinanden ganske tæt på. Det ene fly steg derfor op, og det andet fløj lavere.

På et tidspunkt var flyene kun 30 meter fra hinananden i lodret linje.

Den farlige situation opstod 23. juni, men er først kommet frem nu i fobindelse med en rapport fra den britiske pendant til Havarikommissionen, skriver Daily Mail.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Hvordan piloterne har kunnet misforstå instrukserne, er en gåde, da radiosignalet var tydeligt, og deres kaldesignalers frekvenser ikke lignede hinanden. De kan derfor heller ikke have modtaget hinandens instrukser.

En teori er, at advarslen kom helt og aldeles bag på piloterne.

- Da de kun forventede rutineinformationer på det tidspunkt, kan de være blevet forvirrede over informationen om undvigemanøvren og reageret instinktivt uden at følge instruksen ordentligt, står der i rapporten.

Dagens Gossip