10.000 danskere ramt af ukendt sexsygdom

Der er ikke mange, der kender den, men især mange unge, som dyrker sex uden kondom, bærer rundt på kønssygdommen mycoplasma genitalium.

Det skriver MetroXpress onsdag.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Kun halvdelen af de anslået 10.000 smittede mellem 15 og 30 år mærker symptomerne, som er de samme som ved klamydia. Det er eksempelvis udflåd fra urinrøret og svie. Derfor bærer mange sygdommen uden at vide det.

Den klassiske kombinations-test for klamydia og gonorre afslører ikke mycoplasma genitalium. 

LÆS OGSÅ: Pornoindustrien står stille: Stjerne er smittet med HIV

Samtidig er det langtfra alle læger, der tester for sygdommen. Og når de gør - og testen er positiv - så opstår der et andet problem.

- Det har vist sig, at vi i Danmark har et bekymrende problem med antibiotika-resistens over for denne bakterie, siger overlæge ved Statens Serum Institut, Jørgen Skov Jensen, til MetroXpress.

Ifølge ham kan mellem 30 og 40 procent ikke helbredes med de gængse relativt harmløse antibiotika.

LÆS OGSÅ: Unge tror ikke på kønssygdomme

Det betyder, at de i stedet skal behandles med et dyrere og 'ikke så fredeligt' bredspektret antibiotikum, som normalt er forbeholdt alvorlige infektioner.

Jørgen Skov Jensen forklarer til avisen, at jo flere af disse bredspektrede antibiotika, man behandles med, jo større er risikoen for, at det ikke virker den dag, man bliver alvorligt syg.

800 til 900 bliver testet for mycoplasma genitalium årligt. Den eneste måde at undgå sygdommen på er ved at bruge kondom.

LÆS OGSÅ: Unge skal have sundere sexvaner

I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå underlivsbetændelse, mens infektionen hos mænd kan udvikle sig til betændelse i bitestikelbetændelse.

Det er endnu ikke afklaret, hvor ofte ubehandlet underlivsbetændelse som følge af mycoplasma genitalium kan føre til aflukning af æggelederne og dermed ufrivillig barnløshed eller graviditet uden for livmoderen, som det er tilfældet med klamydia.

Dagens Gossip