10.000 meldes dræbt i tyfonramt provins

Cirka 10.000 mennesker er omkommet i den tyfonramte provins Leyte, der ligger i det centrale Filippinerne.

Sådan lyder det foreløbige, officielle skøn over dødstallet i det katastroferamte område, fortæller den regionale politichef Elmer Soria.

- Vi havde et møde i går aftes med guvernøren og de andre embedsmænd. Guvernøren sagde, at baseret på deres estimater, så er 10.000 døde, siger politichefen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Supertyfonen Haiyan bragede natten til fredag dansk tid ind over land i det østlige Filippinerne med vindstød på omkring 315 kilometer i timen.

Stormen har siden draget hærgende hen over det sydøstasiatiske ørige og sendt et meget stort antal mennesker på flugt. 4,3 millioner mennesker menes ifølge den filippinske regering at være berørt at naturkatastrofen.

- Tusindvis af hjem er ødelagt, veje er ufremkommelige, og folk har brug for mad, vand, husly og elektricitet, siger Valerie Amos, FN's humanitære chef, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- I takt med at man når frem til flere områder, forventer vi at få et mere detaljeret billede af destruktionens omfang, tilføjer hun.

Der er akut brug for nødhjælp i Filippinerne, og den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), har fundet 10 millioner kroner, der skal gå til ofrene for tyfonen.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har natten til søndag dansk tid også annonceret, at de vil hjælpe Filippinerne, rapporterer AFP.

Haiyan har nu sat kursen mod Vietnam, hvor myndighederne har påbegyndt masseevakueringer i de områder, som trues af det voldsomme vejrsystem.

/ritzau/

Dagens Gossip