10.245 kandidater kæmper om stemmer til novembervalg

Ved det kommende kommunalvalg forsøger 9082 kandidater at kapre din stemme, mens 1163 vil have dit kryds til regionsvalget.

Dermed stiller 10.245 personer op til de to lokale valg 19. november, viser et endeligt udtræk fra KMD's valgsystemer, nu da alle kommuner og regioner har indberettet deres tal.

Det fremgår også af indberetningerne, at Venstre overhaler Socialdemokraterne som partiet med flest kandidater.

Ved det sidste kommunalvalg i 2009 stillede 9049 kandidater op i 98 kommuner, og der er derfor en anelse flere ved dette valg. Men der er dog store spring over, hvor mange kandidater de enkelte partier har ved dette valg i forhold til sidste kommunalvalg.

Venstre opstiller 1851 kandidater til kommunalvalget, mens det liberale parti kun havde 1773 navne på stemmesedlen i 2009. Dermed er Venstre partiet med flest kandidater ved kommunalvalget.

Dansk Folkeparti har også en markant fremgang i antal kandidater, mens De Konservative, SF og Socialdemokraterne går tilbage.

Eksempelvis opstiller Socialdemokraterne 1657 kandidater til kommunalvalget i år, mens det var partiet med flest kandidater i 2009, hvor der var 1856 navne på stemmesedlen.

Partier har skullet finde kandidater det sidste halve år, og noget peger på, at udviklingen i antallet af kandidater mellem partierne skyldes meningsmålinger til folketingsvalget, vurderer professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

- Det kunne godt tyde på, at det har været nemmere at finde kandidater for de partier, som i de landspolitiske målinger ser ud til at starte valgkampen i medvind frem for dem, der starter i modvind, siger professoren.

Antallet af medlemmer, der skal vælges til kommunalbestyrelsen, er fastsat i den enkelte kommunes styrelsesvedtægt.

Tidligere opgørelse over antal kandidater byggede på 96 ud af 98 kommuner. Frederikssund og Fredericia Kommune har nu indberettet deres kandidater, og de 10.245 er derfor det endelige antal kandidater.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip