108 journalister blev dræbt på jobbet i 2013

Skrevet af admin

31/12/2013

Mest læste i dag

Mindst 108 journalister og mediefolk er blevet dræbt, mens de har rapporteret fra verdens brændpunkter i løbet af 2013.

Syrien er det farligste sted at opholde sig for journalister, viser opgørelsen fra det internationale journalistforbund IFJ.

Dødstallet er 10 procent lavere end i 2012, men ifølge IFJ bør regeringer fortsat gøre mere for at standse "blodbadet på medierne".

- Voldsniveauet ligger stadig uacceptabelt højt, og der er et akut behov for, at regeringer beskytter og håndhæver journalisters basale ret til liv, lyder det i en meddelelse fra IFJ.

IFJ slår fast, at volden mod journalister ikke må gå ustraffet hen.

Opgørelsen viser, at 15 journalister og mediefolk mistede livet, mens de rapporterede fra borgerkrigen i Syrien. 13 blev dræbt i Irak, mens 10 blev dræbt i henholdsvis Filippinerne, Indien og Pakistan.

Herefter følger Somalia og Egypten med hver seks dræbte journalister.

Set over verdens regioner er Asien det værste sted at befinde sig for journalister. I alt 29 procent af journalistdrabene finder sted her. Mellemøsten og den arabiske region tegner sig for 27 procent, viser opgørelsen.

IFJ, der repræsenterer mere end 600.000 journalister i 143 lande, siger samtidig, at kvindelige journalister i stigende grad bliver udsat for vold.

Seks kvinder blev dræbt, og mange andre blev udsat for seksuel vold eller trusler i det snart forgangne år.

Tidligere på måneden lød det fra vagthunden Reportere Uden Grænser, at 71 journalister blev dræbt i 2013 - en svag nedgang fra 2012. Kidnapninger er til gengæld i stigning.

IFJ's tal indeholder foruden journalister også mediefolk som kameramænd og studieværter.

/ritzau/AFP