123 afviste asylansøgere har ventet i mere end ti år

Ifølge avisen har 29 af de 123 personer været en del af asylcentersystemet i 15 år eller mere.

Eksperter advarer ellers imod de langvarige ophold i asylcentrene, fordi de kan skade ansøgerne på sjælen og medføre psykiske sygdomme. De 123 tilfælde er derfor helt uacceptable, mener Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (EL).

Det er jo fuldstændig uacceptabelt. Og før folketingsvalget var det også den daværende oppositions holdning, at folk ikke skal sidde i årevis i asylcentrene. Så det bør man selvfølgelig forhindre sker. Efter 18 måneder bør man kunne vide, om der er mulighed for at sende vedkommende hjem. Hvis det ikke er muligt, bør man sørge for, at folk kommer ud og i stedet kommer i gang med at lave noget fornuftigt,« siger han til Informationen.

Han mener, at de afviste asylansøgere, der ikke kan vende hjem på grund af uroligheder eller andet, bør få opholdstilladelse efter 18 måneder, sådan som udlændingeloven tillader.

Men de mange afviste asylansøgere falder ikke under denne kategori, siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Jacob Bjerregaard (S). Han mener, at de ganske enkelt ikke ønsker at vende hjem, selvom de kan.

»Der er – som nævnt i dag mulighed for at give en opholdstilladelse efter 18 måneder, hvis det er udsigtsløst, at de afviste asylansøgere vender hjem. Og man skal huske på, at der hvert år kommer mange tusinde asylansøgere. Så det er faktisk ganske få, som ender i denne limbo, fordi de ikke vil rejse hjem. Det er selvfølgelig mange år, men skønnet må være, at de kan – men ikke vil rejse hjem. Og så vælger de altså at blive i Danmark, selv om de ikke har noget lovligt opholdsgrundlag. Sådan er det jo,« siger han til Information.

Ifølge tal fra Justitsministeriet var der i april 2013 væsentligt flere afviste asylansøgere i Danmark i april 2013 sammenlignet med december 2011, hvor tallet sidste gang blev gjort op. Dengang havde 68 afviste asylansøgere været i udsendelsesposition i mere end ti år.

Enhedslisten vil derfor have justitsminister Morten Bødskov (S) til at forklare, hvordan den store stigning er sket.

Dagens Gossip