125 smittet med Roskildesyge efter besøg på restauranter

Skrevet af Ninna Andreasen

08/04/2016

Dagens topnyheder

Op mod 125 danskere er rapporteret syge af norovirus, som populært kaldes Roskildesyge. Det oplyser Fødevarestyrelsen, der sammen med Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet er i gang med at opspore kilden til smitten.

Der er endnu ingen definitive beviser, men Fødevarestyrelsen har en stærk mistanke om, at fransk Lollo Bionda-salat kan være den skyldige.

Salaten er solgt til restauranter, caféer og catering-virksomheder. Den er formentlig ikke ude i almindelige supermarkeder. Salaten stammer fra en fransk producent og er i Danmark distribueret af A.P. Grønt i Slangerup.

Virksomheden begyndte i går at kontakte sine kunder for at trække salaten tilbage.

Symptomer på norovirus er blandt andet opkast, diarre, feber og svimmelhed. Ved alvorlige symptomer skal man søge læge. Der går som regel 24 til 48 timer fra man er smittet med virusset til sygdommen går i udbrud. Derefter er man typisk syg i 36 til 60 timer.

Roskildesyge kan give et stort væsketab. Især ældre bør være opmærksomme. Hospitalsindlæggelse og tilførsel af væske kan blive nødvendigt.

Selvom man føler sig rask, og symptomerne er væk, kan man udskille virus og smitte andre i op til 48 timer.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: