127 personer med kriminel meldepligt udsendt på ti år

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

I år er der indtil videre blevet udsendt én person, der levede i Danmark med kriminel meldepligt. På de seneste ti år er tallet i alt 127 personer.

Det viser et folketingssvar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Tallene stammer fra Nordsjællands Politi og er behæftet med en vis usikkerhed.

I et andet folketingssvar fra slutningen af maj fremgik det, at antallet udlændinge på kriminel meldepligt er steget med 25 personer siden november. 87 af dem kan ikke sendes ud af landet, fordi de nægter at medvirke til det.

Udviste på kriminel meldepligt er udlændinge, som har begået kriminalitet og enten ikke kan udsendes, fordi de nægter, eller fordi de har en igangværende sag.

Derudover lever der lige nu 69 personer på tålt ophold. De kan ikke udsendes af Danmark trods en udvisningsdom, fordi de eksempelvis risikerer dødsstraf eller tortur i hjemlandet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tirsdag indkaldt partierne på Christiansborg til forhandlinger for at gøre tilværelsen på tålt ophold "så utålelig som muligt" og indføre højere straffe for kriminelle udviste.

Stramningerne skal ramme udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste, der ikke overholder deres opholds- og meldepligt.

Regeringen vil indføre underretningspligt. Det betyder, at den enkelte udlænding skal give besked til myndighederne, hvis vedkommende vil "tage ophold uden for indkvarteringsstedet mellem klokken 23.00 og 6.00".

Udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste har hidtil skullet tage ophold på Center Sandholm ved Birkerød i Nordsjælland. Men de flyttes til Udrejsecenter Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast.

Opholds- og meldepligts-reglerne tilsiger i dag, at personer på tålt ophold som hovedregel skal overnatte på indkvarteringsstedet og melde sig daglig hos det stedlige politi.

Men strafferammen for at overtræde pligterne skal skærpes, lægger Inger Støjberg op til. Elektronisk fodlænke skal som noget nyt indgå som en del af denne straf.

/ritzau/