13.000 har mistet dagpengene siden nytår

Men reformen kommer til at ramme langt flere danskere, vurderer Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke. Han spår, at 30.000 personer vil ende med at glide ud af dagpengesystemet i 2013.

»Vi kommer tæt på de 23.000 inden 1. juli, som regeringen selv har indrømmet. Derefter vil der ryge 1500 ud hver måned. Så kommer vi op på 30.000. Spørgsmålet er, om man fra politisk side vil acceptere det, eller om man reelt ønsker at hjælpe de mange tusinde familier, som bliver ofre for dagpengereformen,« siger han til Ekstra Bladet.

Da dagpengereformen blev vedtaget, så de politiske prognoser ellers helt anderledes ud. Politikerne spåede dengang, at mellem 2.000 og 4.000 danskere ville blive påvirket af den halverede dagpengeperiode om året.

»Det er uhyggelige tal. Husk på at det er effekten af akutpakkerne. Det er historiens største kommafejl,« siger Verner Sand Kirk.

De nye tal får Enhedslisten til at kræve, at regeringen ændrer dagpengereglerne så genoptjeningskravet sænkes til et halvt år, og samtidig skal beskæftigelse i jobrotation og løntilskud tælle med i optjeningen, mener partiets arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL).

» De nye tal viser, at det her er ravende galt. Regeringen kan ikke blive ved med at lukke øjnene. Nu kræver vi en plan B. En redningsplan, hvor kommunerne sikrer job til de 12.700, der er faldet ud – og til dem, som vil falde ud inden 1. juli, siger han til Ekstra Bladet.

Det bliver dog ikke nemt, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til avisen. Hun erkender dog, at der er et problem.

»Vi har allerede aftalt et møde i maj som opfølgning på finansloven. Jeg synes, vi skal diskutere det på det møde. Det er velkendt, at regeringen ikke vil ændre på dagpengereglerne. Men en hel del af de ting, som vi har gennemført med Enhedslisten for at afbøde den hårde indfasning af reformen, har haft effekt. De første tal, vi har indhentet på dem, som er faldet ud i januar, viser, at en del af dem kan drage nytte af uddannelsesordningen og er gået i gang med den. Det er positivt, siger ministeren.

Alene i marts har 3.021 danskere mistet deres dagpenge, viser opgørelsen fra AK-Samvirke.

Dagens Gossip