14-årigs graviditet lukker munden på sædbank

Sædbanken Cryos, som leverede sæden i den ulykkelige sag fra Storbritannien om en mors tvangsinseminationen af en ung adoptivdatter, kan ikke udtale sig om skandalen.

Ifølge Cryos i Danmark er direktøren, Ole Schou, blevet pålagt tavshedspligt om sagen af politiet.

Desuden er direktøren på rejse i Nepal, lyder det fra Cryos. Han kan derfor ikke forholde sig til den debat, den usædvanlige sag har rejst, om adgangen til donorsæd, som frit kan købes på internettet uden indblanding fra læger eller andet sundhedspersonale.

Sagen, som har rystet de britiske myndigheder, handler om en mor, der overtalte sin adoptivdatter til at blive gravid ved kunstig befrugtning.

Moderen havde i forvejen tre adoptivdøtre og var blevet nægtet adoption af et fjerde barn. Det fik moderen til at tvinge den ældste adoptivdatter til insemination. Datteren blev gravid som 16-årig og fødte som 17-årig.

Hun anvendte sprøjte med sæd, som moren havde købt online fra sædbanken Cryos i Danmark.

Tidligere hemmelige dokumenter fra den britiske retssag viser, at datteren, som var jomfru, blev tvunget til at inseminere sig selv alene i sit værelse syv gange over en toårig periode fra 2008, hvor hun var 14 år.

Moderen er blevet idømt fem års fængsel i Storbritannien.

Ifølge Berlingske mener Thomas Ploug, formand for Etisk Råds arbejdsgruppe om kommercialisering af kroppen, at salget af sæd til private bør indstilles, så det fremover foregår via en klinik.

- Umiddelbart tænker man, at den engelske sag er en ekstraordinær sag, men den peger på et generelt problem: Vi gør ikke noget som helst for at sikre, at det ufødte barns tarv bliver tilgodeset. Ingen vurderer forældreegnetheden, siger han til avisen.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil drøfte reglerne på området i gruppen af ordførere, som mødes for at diskutere etiske spørgsmål.

- Sagen er dybt tragisk, og det er helt ubegribeligt, at en mor udsætter sit barn for et sådant overgreb. Men der er også tale om en helt exceptionel sag, som man nok ikke kunne forhindre, uanset hvilke regler danske sædbanker er underlagt.

- Det illustreres af, at moderen lod sin datter inseminere med sæd fra en mand, der besøgte familien i hjemmet, før hun fik distribueret sæd fra en dansk sædbank, siger Astrid Krag til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip