15-årig pige mister det ene øje i fyrværkeriulykke

Skrevet af admin

01/01/2016

Mest læste i dag

For ti voksne og børn starter det nye år særdeles tragisk, efter de nytårsaften og nat blev en del af statistikken over alvorlige øjenskader forårsaget af fyrværkeri.

Værst gik det ud over en 15-årig pige fra Aarhus, der har fået fjernet sit ene øje, efter at et vildfarent skud fra et batteri ramte hende i ansigtet.

Oplysningerne stammer fra overlæge John Thygesen fra Region Hovedstadens øjenafdeling på Glostrup Hospital, der hvert år indsamler data fra landets fem regioner om alvorlige øjenskader.

Og trods de tragiske sager er billedet ifølge overlægen ikke så alvorligt som tidligere år.

- Det er mere fredeligt sammenlignet med sidste år. Der var ti skader både i år og sidste år, men hvor vi sidste år måtte fjerne øjne på mindst tre personer, så var det i år kun den 15-årige pige, siger han.

Dertil kommer, at der sidste år døde tre personer i to ulykker med krysantemumbomber.

- Det har vi heldigvis ikke set noget af i år. Der er ingen af skaderne, der skyldes krysantemumbomber. Det er alle skader fra lovligt fyrværkeri som raketter og batterier, siger John Thygesen.

Ud over pigen fra Aarhus er fire drenge i alderen 11- 17 år indbragt med alvorlige øjenskader - heriblandt en kun 11-årig dreng fra Herning-området, der blev ramt af en raket og har fået alvorlige brandskader omkring øjnene.

De fem tilskadekomne voksne er i alderen 28-50 år. Der er tale om fire mænd og en 31-årig kvinde, der blev ramt af fyrværkeri i øjet, da hun stod og så på, at andre skød nytårskrudt af.

John Thygesen har fulgt udviklingen i øjenskader siden 1974, hvor han som nyuddannet øjenlæge registrerede 42 alvorlige øjenskader nytårsaften.

- Det vi ser i dag er en fjerdedel af omfanget fra dengang, og niveauet fra i år er på linje med gennemsnittet fra de seneste ti år, siger han.

Af de ti indbragte med alvorlige øjenskader i år blev syv opereret.

/ritzau/