15 danske kvinder stillede nøgne op for amerikansk fotograf

- Den eneste nøgenhed, du ser, når du er teenager, er porno. Med perfekte kroppe. Jeg vil gerne vise, hvordan vi i virkeligheden ser ud.

Ordene kommer fra fotograf Matt Blum. Siden 2005 har han med sin kone Katy Kessler fotograferet omkring 200 nøgne helt almindelige kvinder til deres fælles The NU Project. Først i USA, siden i Sydamerika. Og nu er turen så kommet til Europa - i første omgang Polen, Tyskland og Danmark, hvor han var i midten af juni. 

Han søgte efter deltagere til projektet via sin hjemmeside. Og 15 danskere deltog.

Læs også: Sådan ser nøgne kvinder ud i virkeligheden

- Det var interessant at opleve forskellene på danskere og amerikanere. I er meget tilfredse. Og så er nøgenhed slet ikke så stor en ting for jer, som det er for os, siger han til Dagens.dk, da vi fanger ham via Skype i hans hjem i Minneapolis.

Formålet med The NU Project er at ændre, hvordan vi ser på skønhed. At gøre den helt almindelige krop mere - ja, almindelig. Og han føler, projektet gør en forskel - omend det er en lille forskel:

- Det er sjovt, da vi begyndte i 2005, var der ikke særlig meget fokus på kropsbevidsthed. Men så kom Dove med deres kampagner, hvor de brugte “almindelige” mennesker. Og siden er det væltet ind med andre reklamekampagner og billeder, hvor de bruger almindelige mennesker, fortæller Matt Blum.

Læs også: Ti naturlige danske kvinder smed tøjet for fotografen

- Men selv om de ikke har helt perfekte kroppe, så er det stadig modeller. De er stadig blevet castet. Vi tager billeder af folk, der aldrig ville blive vist i et magasin, siger han om sit og konens projekt.

Han fortryder lidt, at hans projekt ikke helt repræsenterer alle kvinder. For selvom alle kvinder er velkomne i projektet, så er der en overvægt af unge kvinder blandt deltagerne.

Mænd er udeladt fra projektet, fordi der generelt i samfundet gælder andre regler for mænd, vurderer Matt Blum:

- Folk er ligeglade med, at jeg som mand er en smule buttet. Mænd bliver mere vurderet ud fra, hvad de gør, end hvordan de ser ud. Og så arbejder jeg også bare bedre med kvinder, siger han.

Bogen om de europæiske kvinder - og heriblandt de danske - udkommer en gang i 2015. Du kan købe den første bog her.

Dagens Gossip

Dagens TV