150 meldes dræbt under skyderi før årsdag i Sydsudan

Skrevet af admin

09/07/2016

Dagens topnyheder

Flere end 150 mennesker, størstedelen soldater, meldes dræbt i Sydsudans hovedstad, Juba, hvor der fredag aften var skyderi ved præsidentpaladset.

Det siger en talsmand for Sydsudans vicepræsident.

- Antallet af dræbte er over 150, siger talsmanden, Roman Nyarji. Han tilføjer, at antallet af dræbte kan stige yderligere.

Skyderiet fandt sted aftenen inden årsdagen for verdens yngste nations uafhængighed lørdag.

I paladset sad præsident Salva Kiir og vicepræsident Riek Machar, som er tidligere oprørsleder. De holdt møde for at forberede en fælles udtalelse, der skulle dæmpe den i forvejen anspændte stemning i Juba.

Fem soldater blev skudt og dræbt ved en vejspærring uden for hovedstaden torsdag. Desuden er der meldt om flere andre angreb i hovedstaden.

Skyderiet varede omkring en halv time. Det begyndte med mindre skydevåben, men snart lød der skud fra tungere våben, maskingeværer og artilleri.

Kiir og Machar beskriver fredagens vold som "uheldigt".

Lørdag var sikkerhedsstyrkerne massivt til stede mange steder i Juba, hvor kun de færreste indbyggere havde vovet sig udenfor.

I modsætning til de foregående år er der i år ikke planlagt nogen officiel fejring af nationaldagen. Regeringen har aflyst alle festligheder med den forklaring, at der ikke er råd til det.

Den 40-årige lærer Peter Mawa siger til AFP, at han har blandede følelser. Både stolthed over sin unge nation, men også fortvivlelse over den fortsatte vold i landet.

- Jeg synes, at der er grund til at fejre dagen, også selv om det kun er i vores egne hjem, siger han.

Han tilføjer, at han selv har planer om at blive inden døre hele dagen i tilfælde af nye uroligheder.

Flere lande råder deres borgere til at forlade landet, og blandt andet Storbritannien advarer mod at rejse til Sydsudan efter de seneste uroligheder.

/ritzau/AFP