16-årig pige i retten for mord på sin mor: Mystisk nordjysk forældredrab ligner andre sager

Mandag åbner retssagen mod en 16-årig pige og hendes 28-årige ven ved Retten i Hjørring. De er tiltalt for i fællesskab at slå pigens mor ihjel sidste vinter.

Indtil videre er der ikke kommet andet frem i sagen, end at mordet formodes at være begået i familiens hjem på foranledning af den unge pige. Den 40-årige mor blev dræbt med adskillige knivstik fra en køkkenkniv.

Og selvom det ikke er meget, så er detaljerne noget nær identiske med de karaktertræk, som andre drab begået af meget unge mennesker bærer. Det fortæller Peter Mygind Leth, der er speciallæge i retsmedicin på Syddansk Universitet.

- Den hyppigste drabsmetode er kværkning med hænderne og drab med kniv - typisk en køkkenkniv. Drab i Danmark er i vid udstrækning inden for familiens vægge eller blandt de nære bekendte. Drab på fremmede er ret sjældne, siger Peter Mygind Leth.

Ud over den tiltalte 16-årige pige var den 40-årige mor til to andre børn. Kvinden blev fundet dræbt i familiens hjem i Kvissel i Nordjylland.

Da politiet ankom til hjemmet den 8. oktober sidste år, var det umuligt at redde kvinden. Det var angiveligt den dengang 15-årige pige, der selv ringede til alarmcentralen.

Dagen derpå blev også hendes 28-årige ven, der er iraker med bopæl i Frederikshavn, anholdt.

Speciallæge Peter Mygind Leth understreger, at drabskriminalitet er faldende, upåagtet hvilken aldersgrupper man kigger på.

I 1990'erne blev der begået omkring 90 drab om året. I 2014 var tallet faldet til 55. Ifølge tal fra Justitsministeriet blev der i 2013 begået to drab af personer i aldersgruppen 15-17 år.

- Når det drejer sig om forældredrab, skyldes det ofte en sindslidelse, siger Peter Mygind Leth, der dog ikke kender til den specifikke sag.

Det vides ikke, om den 16-årige pige i den aktuelle sag lider af nogen sindslidelse. Begge de tiltalte nægter sig skyldige.

/ritzau/

Dagens Gossip