16 V-borgmestre: Flygtningeantal volder os problemer

Skrevet af admin

14/01/2016

Dagens topnyheder

16 Venstre-borgmestre fortæller, at antallet af flygtninge i kommunen volder dem problemer. Det siger de i en rundspørge udarbejdet af Ritzau.

En af dem er Claus Wistoft, borgmester i Syddjurs Kommune, der påpeger, at udfordringerne særligt skyldes en presset økonomi.

- Den opgave, vi kigger på i 2016, kendte vi ikke, da KL og regeringen lavede årets økonomiaftale. Nu viser det sig, at udfordringerne omkring flygtningene er af et helt andet omfang, end man troede. Både i forhold til bolig, arbejde og økonomi, siger han.

Problematikkerne genkendes af Greve-borgmesteren Pernille Backmann.

- Integrationsydelsen er lav, og det synes jeg egentlig også er en god idé. Men det udfordrer vores permanente boligplacering, når flygtningene ikke har råd til at bo der. Så vores behov for midlertidige boliger bliver større i fremtiden, siger hun.

Selv om Venstre-borgmestrene bekymrer sig, har flere af dem alligevel bud på, hvordan man kan lette opgaven for de pressede kommuner.

Jens Ive, Rudersdals borgmester, nikker også genkendende til problemerne, og han mener, at der er behov for at tænke i alternative, nationale løsninger.

- Vi bliver nødt til at betræde nye veje, hvis vi vil finde en løsning.

- Jeg mener, at man bør kigge på en helt ekstraordinær finansieringsløsning til boligbyggerier for flygtninge, og at vi er nødt til at få hul på debatten om indslusningsløn, så vi får gjort arbejdsmarkedet mere fleksibelt, siger Jens Ive.

Syddjurs' borgmester er af samme opfattelse.

- Jeg mener, at arbejdspladser er et af de forhold, som skal tænkes mere ind i fordelingen af flygtninge.

- I Syddjurs Kommune har vi 60 procent af de arbejdspladser, vi skal bruge i kommunen, mens andre kommuner har langt over, hvad de skal bruge af arbejdspladser. Derfor bliver opgaven med at finde arbejde til flygtningene lettere. Det siger sig selv.

Ligeledes har Pernille Beckmann et bud på en ændring, der kan forbedre situationen for Greve Kommune.

- Regeringen kunne give os mulighed for at sætte flygtninge i her og nu-beskæftigelse. De skulle give os den mulighed, at vi kan aktivere dem hurtigst muligt, når de kommer til kommunen, siger hun.

39 borgmestre blevet spurgt om, hvorvidt antallet af flygtninge, der er placeret i kommunen, er årsag til problemer. Dertil svarede 16 ud af 25 Venstre-borgmestre ja.

/ritzau/