17 afghanske tolke har søgt asyl i Danmark

Det oplyser Forsvarsministeriet til DR Nyheder.

Syv af de 17 tolke har henvendt sig til forsvaret og forsvarsministeriet, mens ti har henvendt sig på den danske ambassade i Kabul i Afghanistan.

Forsvarsministeriet undersøger nu de 17 personers baggrund for at tjekke, om de kan få asyl i Danmark.

I foråret indgik regeringen en aftale med Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Aftalen giver afghanske tolke mulighed for at søge asyl i Danmark, men aftalen har været kritiseret af tidligere udsendte soldater, som frygter, at tolkene ikke tør henvende sig på ambassaden i Kabul, da de ikke stoler på vagterne og frygter for deres sikkerhed.

Aftalen om hjælp til de omkring 195 tolke, der har hjulpet danske soldater i Afghanistan, betyder, at tolke, der føler sig truet, kan få hjælp fra Danmark.

De, der vurderes til at være tilstrækkeligt truet, vil ifølge DR Nyheder kunne få asyl i Danmark, mens der vil blive fundet en lokal løsning i Afghanistan for dem, der ikke menes at være tilstrækkeligt truet.

Dagbladet Information skrev lørdag, at 37 af de 195 afghanske tolke, som kan have ret til at få hjælp fra Danmark, risikerer slet ikke at kunne få deres sag vurderet af de danske myndigheder, da forsvaret ikke har kunnet få svar fra tolkenes amerikanske arbejdsgiver.

Dagens Gossip