17. etape i Tour de France

Årets første rigtige Alpe-etape rummer fem kategoriserede stigninger. Den sidste er kort og eksplosiv og kan give et fyrværkeri af angreb mod målstregen.

Fakta om 17. etape

Digne-les-Bains - Pra Loup: 161 kilometer.

Beskrivelse:

Rytterne har forhåbentlig brugt løbets sidste hviledag på at puste ud og hvile muskulaturen, for Alperne toner sig op over de næste fire dage. Dagens etape er trods alt den letteste af de fire, fordi bjergene - for en Tour de France-rytter - ikke er overvældende stejle.

Kategori 1-stigningen Col d'Allos på 14 kilometer ser ud til at være dagens værste prøvelse. Her møder rytterne en gennemsnitlig stigningsprocent på 5,5, og de kommer op i 2250 meters højde.

Pra Loup er kun 6,2 kilometer lang og stiger 6,5 procent i snit. Når bjerget er så kort, kan tilskuerne håbe, at flere ryttere vil angribe på vejen op, fordi de ikke behøver frygte at brænde helt ud for tidligt.

Det mest sandsynlige er dog, at klassementrytterne vil holde krudtet tørt til de kommende dage og derfor sparer lidt på kræfterne og kommer sammen til mål.

Vidste du at ...

Det var en etape til Pra Loup, som i 1975 stoppede Eddy Merckx' sejrsrække. På den forrige etape var belgieren blevet slået hårdt i ryggen af en tilskuer, han passerede få hundrede meter før målstregen.

Dagen efter var det hviledag, men Merckx mærkede effekterne af slaget og fik konstateret, at hans lever havde taget skade.

Merckx havde 58 sekunders forspring til Bernard Thevenet, da løbet blev genoptaget efter hviledagen. Smerterne blev kun værre, og på vejen mod Pra Loup mistede han sin gule førertrøje til franskmanden. Merckx mistede yderligere tid de følgende dage.

Hold øje med:

Joaquim Rodriguez (Katusha)

Alejandro Valverde (Movistar)

Michal Kwiatkowski (Etixx-Quickstep).

/ritzau/

Dagens Gossip