175 voldsomme ulykker i landbruget om året

Landbruget er en af Danmarks farligste arbejdspladser.

Omkring 175 alvorlige eller dødsulykker hvert år vidner om, at det kan koste dyrt at slække på sikkerheden.

Nye tal fra Arbejdstilsynet, at der sker mange alvorlige ulykker ved maskiner, halmballer, arbejde i højden og med tunge dyr.

- Det rammer især hårdt i landbruget, hvor man for eksempel ofte har familie ansat. Den gode nyhed er, at landmanden selv kan gøre rigtig meget for at forebygge alvorlige ulykker eller dødsulykker, siger Jens Lauritsen, kontorchef i Arbejdstilsynet.

I den mest alvorlige ulykke sidste år mistede tre piger på seks, ni og 13 år livet efter en ulykke i Hee ved Ringkøbing, da store halmballer væltede ned over dem under leg i laden.

Hos landbrugets interesseorganisation Landbrug og Fødevarer erkender arbejdsmiljøchef Helle Birk Domino, at der sker for mange voldsomme ulykker.

- Det er et alt for højt tal. Og vi vil meget gerne have det meget længere ned, siger arbejdsmiljøchef Helle Birk Domino fra

Her har man registreret det samme antal alvorlige ulykker som Arbejdstilsynet, der nu iværksætter kampagnen 'Undgå dødsulykker' med konkrete råd til, hvad landbruget selv kan gøre for at gøre arbejdet mere sikkert.

- Det kan vi kun bakke op om. Der er mange forskellige tekniske hjælpemidler, der kan bidrage til, at det bliver mere sikkert. Og det ved jeg, at der er fokus på. Men alligevel bliver vi altså ved med at se de her meget alvorlige ulykker, siger Helle Birk Domino.

Dagens Gossip