18-årig pige fra østat indtager FN-klimamøde med appel

Skrevet af admin

12/12/2015

Dagens topnyheder

Efter stærke advarsler om livstruende vandstigninger har Marshalløerne med vidtgående krav spillet en hovedrolle på vej mod den globale klimaaftale, der er landet i Paris.

Lørdag aften, da aftalen var vedtaget, stjal det lille ørige i Stillehavet igen hele verdens fokus.

Øgruppen med et indbyggertal som Roskilde blev repræsenteret af den 18-årige pige Selina Neirok Leem, som holdt tale i plenarsalen, hvor mange af verdens knap 200 FN-lande kommenterer den historiske klimaaftale.

- Denne aftale skal være et vendepunkt for os, siger Selina Neirok Leem.

Hun er flankeret af østatens udenrigsminister Tony de Brum, som har været frontfigur i "de høje ambitioners koalition", en alliance på COP21 med tilslutning fra langt over halvdelen af verdens lande herunder Europa og USA.

Med et stykke koral i hånden beder den 18-årige pige hele verden om at tænke på hendes - og de udsatte folks - fremtid.

Da FN-landene forleden blev enige om, at temperaturstigningen - som hensigtsmål - skal holdes under 1,5 grader, lød det fra Marshalløernes udenrigsminister, at "han ville ringe hjem og sige, at der nu var chance for, at de ville overleve".

Filippinerne, som også er hårdt ramt af klimaforandringer, kalder aftalen, der er indgået lørdag i Paris, "acceptabel".

Det siger Filippinernes repræsentant på COP21, Emmanuel M. de Guzma, som minder om klimaforandringernes mange ofre.

- Hvert offer har et navn og en alder. En far og en mor (...) Det er i det lys, at Filippinerne støtter vedtagelsen af denne Paris-aftale, siger de Guzman.

I en hyldest til Paris siger han, at hovedstaden er "frihedens, lighedens og broderskabets" - og nu også - "solidaritetens" by.

/ritzau/