18 ledige kæmper om én stilling om dagen

Det viser en ny analyse, som Nykredit står bag.

I 2008 var der gennemsnitligt fire arbejdsløse for hvert ledigt job. Det tal steg i 2013 til hele 18 arbejdsløse, der dagligt kæmpede om ét ledigt job.

»Det er en ganske hård konkurrence, der er om de ledige job i Danmark. Analysen viser, at der er sket en kraftig stigning i konkurrencen, og oddsene er meget hårde,« siger chefanalytiker ved Nykredit Tore Stramer.

Ifølge Nykredit er antallet af jobannoncer blevet reduceret kraftigt fra 2008-2013. Helt konkret blev der 17.000 færre jobannoncer i takt med, at bruttoledigheden i samme periode steg med godt 80.500 personer.

De hårde odds er dog trods alt en forbedring fra 2011, da der var 25 arbejdsløse, der konkurrerede dagligt om hver ledig stilling.

»Arbejdsmarkedet har det lidt bedre, og ledigheden er trods alt faldet. Antallet af jobannoncer er steget med 2.375 frem mod udgangen af 2013, mens ledigheden har vist et fald på godt 5.350 personer,« siger Tore Stramer.

Ifølge chefanalytikeren er der dog stadig meget stor konkurrence om de ledige stillinger i Danmark. Det øger risikoen for, at flere ender i langtidsledighed eller helt mister tilknytningen til arbejdsmarkedet.

»Udover at det åbenlyst er et problem for den enkelte person, der har svært ved at finde et job, har det også store konsekvenser for samfundsøkonomien. Vækstpotentialet i økonomien mindskes, og dertil øges udgifterne til for eksempel dagpenge og kontanthjælp,« siger Tore Stramer.

Analysen viser, at det rent geografisk er sværest at få job i Vest- og Sydsjælland, hvor der på en gennemsnitlig dag i 2013 var 34 arbejdsløse for hvert ledigt job. I den anden ende af skalaen finder man Østjylland, hvor 14 ledige dagligt konkurrerede om hvert ledigt job i 2013.

Som det nok mest bemærkelsesværdige er konkurrencen om de ledige stillinger fortsat meget intens i København til trods for, at beskæftigelsen er steget ganske fornuftigt over de seneste år, og nu ligger tæt på niveauet før krisen.

»Den store konkurrence om de ledige job i København kan tilskrives, at der bliver stadig flere om buddet. I store dele af resten af landet, er problemet derimod, at der fortsat er meget få ledige stillinger at søge. Særligt i udkantsområderne,« siger Tore Stramer og vurderer samtidig, at tendensen ikke ser ud til at ændre sig i den nærmeste fremtid.

»Det tegner lyst i og omkring de store byer. Omvendt tegner det stadig dystert i udkantsområderne. Der er simpelthen for få job uden for de store byer, og derfor vil konkurrencen forblive uændret høj.«

Dagens Gossip