1800 sagde farvel til Helmut Schmidt i Hamburg

Forbundskansler Angela Merkel og en række udenlandske politikere var mandag blandt 1800 deltagere i en statsbegravelse af Vesttysklands tidligere forbundskansler Helmut Schmidt.

I en mindetale i Sankt Michaelis-kirken i Hamburg fremhævede Merkel blandt andet Schmidt for hans kamp mod terrorisme og økonomisk krise.

- Frihed er stærkere end terror og had. Menneskelighed er stærkere end barbari, hed det i Merkels tale om Schmidt, der var kendt for sin hårde kurs over for den venstreekstreme gruppe Røde Armé Fraktion (RAF), som gennemførte en række voldelige angreb i 1970'erne.

I 1977, da militante palæstinensere kaprede et Lufthansafly og krævede fængslede RAF-ledere sat på fri fod, beordrede Schmidt flyet stormet.

Til stede ved begravelsen var blandt andre EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, tidligere forbundskansler Gerhard Schröder, Frankrigs tidligere præsident Valéry Giscard d'Estaing og USA's tidligere udenrigsminister Henry Kissinger.

- På en måde var Schmidt verdens samvittighed, sagde Kissinger blandt andet i sin mindetale.

Den tidligere forbundskansler spillede en central rolle i arbejdet med at få etableret euroen som fællesvaluta i EU, og han omtales som "en uhelbredelig europæer", der pragmatisk ledede Tyskland i et Europa som var revet i stykker af Jerntæppet efter Anden Verdenskrig.

Schmidt døde 10. november, 96 år.

Lige til det sidste blev den socialdemokratiske nestor ved med at blande sig i debatten.

Og trods en restriktiv rygelov holdt han fast i at ryge sine elskede mentolcigaretter på tysk tv, hvor han med sine klare analyser gerne gav dagens politikere, sit eget parti og griske bankfolk en opsang.

Helmut Schmidt, der var præget af sine oplevelser under nazismen og Anden Verdenskrig, har altid ønsket at blive tiltalt som "almindelig borger", ikke som forhenværende kansler.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip