20 skolebørn døde af forgiftet mad

»Det er trist, men sandt, at 20 elever er døde efter at have spist deres frokost, som lader til at have været forgiftet,« forklarer han.

Madforgiftningen bekræftes af læger fra de hospitaler, hvor mange børn stadig er indlagt, og myndighederne frygter, at dødstallet vil stige yderligere.

Knap 50 elever fra skolen i landsbyen Dharmasati Gandaman blev syge tirsdag, og flere af børnene, der alle er under 12 år, kæmper ifølge BBC for livet.

Raja Yadav, der er far til et af de syge børn, siger til TV-stationen, at hans søn kastede op, da han kom hjem fra skole, og at han måtte køres på hospitalet i al hast. Andre børn skulle angiveligt være faldet om efter at have spist det gratis måltid, der bestod af den traditionelle spise ris og linser. Ifølge de læger, der har undersøgt børnene stammer madforgiftningen fra insektgift.

»Vi formoder, at forgiftningen stammer fra gift i enten grønsager eller ris,« siger Amarjeet Sinha, der er embedsmand i skolevæsenet, til BBC, mens en læge fra distriktet mener, at det er vegetabilsk olie, der er skyld i de tragiske dødsfald.

Ifølge den lokale journalist Amarnath Tewary er det langt fra første gang, at børnene i landsbyen er blevet syge efter at have spist skolemad.

Bihar er en af de fattigste og folkerigeste delstater i Indien, og gratis skolemad bruges ligesom i resten af landet som et middel, der skal lokke flere af de økonomisk trængte forældre til at sende deres børn i skole.

Det såkaldte Mid-Day Meal-program er verdens største fødevareprogram, og 120 millioner indiske skolebørn på 1,2 millioner skoler over hele landet er ifølge den indiske regering omfattet af programmet, der har eksisteret siden 1925. Det kritiseres imidlertid for at have ringe hygiejnestandarder og mad af ringe kvalitet.

Årsagen til dødsfaldene skal nu undersøges nærmere, og den ledende minister i Bihar har beordret kriminaltekniske eksperter til skolen for at undersøge sagen. Samtidig er familierne til de døde børn blevet tilbudt en kompensation på 200.000 rupees, svarende til omkring 19.200 kroner, for hvert barn, de har mistet.

Episoden har fået adskillige indere på gaden for at vise deres utilfredshed med politikerne.

»Hundredvis af vrede mennesker demonstrerede tirsdag aften i Saran-distriktet. De kræver, at der sættes hårdt ind over for de myndighedspersoner, der er ansvarlige for denne chokerende hændelse,« siger embedsmanden SK Mall til AFP.

Dagens Gossip