20 IS-støtter i tyrkisk varetægt efter lufthavnsbomber

Skrevet af admin

02/07/2016

Dagens topnyheder

Omkring 20 støtter af Islamisk Stat sidder fængslet efter et angreb i lufthavnen i Istanbul tidligere på ugen. Det oplyser Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Hovedparten af de 20 er udlændinge. De mistænkes for bånd til angrebet, der har kostet 45 personer livet.

- De seneste efterretninger peger i retning af terrorgruppen Daesh (Islamisk Stat, red.), siger Erdogan under et besøg i lufthavnen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Politiet i landet har identificeret to russere som formodes at være knyttet til IS.

En 36-årig tjetjener menes at være hjernen bag angrebet.

Den enarmede Ahmed Tsthatajev, der er eftersøgt verden over, er ifølge den britiske avis Daily Mail tidligere straffet i Sverige.

I 2008 dømtes han i Sverige for at have smuglet ammunition og kalasjnikovgeværer. Han blev standset af de svenske myndigheder i Trelleborg.

Tjetjeneren fik en fængselsdom og en udvisning for smugleri. Det blev aldrig klarlagt, hvem der skulle have haft geværerne og ammunitionen, skriver Expressen.

Ahmed Tsthatajev, der er kendt af efterretningstjenester verden over, er veteran fra krigen i Tjetjenien.

Han blev anholdt tre gange i Europa, inden han dukkede op i den syriske by Raqqa, hovedbastion for Islamisk Stat (IS).

De tre selvmordsbombere, som udførte massakren i Atatürk Lufthavn, kom fra Rusland, Usbekistan og Kirgistan. Det har tyrkiske regeringskilder oplyst.

Den tyrkiske avis Hürriyet skriver, at den ene af angriberne var Osman Vadinov, der kom til Istanbul fra Raqqa i Syrien.

/ritzau/