200 millioner flyttede til Asiens storbyer over et årti

Skrevet af admin

26/01/2015

Dagens topnyheder

Næsten 200 millioner mennesker i Østasien flyttede til storbyer og byområder i årene 2000-2010, hvilket har skabt store krav til byplanlægning i regionen, siger Verdensbanken.

Omkring 36 procent af indbyggerne i regionen, som ifølge Verdensbankens definition omfatter Nordøst- og Sydøstasien, boede i byer i 2010. Det er en stigning på 29 procent i forhold til 2000.

Verdensbanken fastslår i en ny rapport om udviklingen, der er baseret på satellitoptagelser og særlige befolkningskort, at der i de kommende årtier vil ske en yderligere urbanisering - altså at en stigende andel af befolkningen lever i byområder.

Indsamlingen af data skal hjælpe det store antal mennesker, som flytter til byerne - især de fattige.

- For første gang foreligger der data for Østasiens befolkning med sammenligninger af forskellige urbane områder og sammenligninger af deres befolkninger, hvilket giver regeringer og lokale ledere en bedre indsigt i befolkningstilvæksten og urbaniseringen, siger Verdensbanken om den nye rapport.

Befolkningerne i byerne vokser stadigt hurtigere, siger rapporten, som har fundet en direkte forbindelse mellem urbanisering og vækst i indkomst. I det undersøgte årti var befolkningstilvæksten på tre procent.

Regionen havde 869 urbane områder med over 100.000 mennesker - deriblandt otte megabyer med en befolkning på over 10 millioner i 2010.

Deltaet ved Perlefloden, som er et af Kinas mest frugtbare og tættest befolkede områder, og som omfatter storbyerne Guangzhou, Shenzhen, Foshan og Dongguan, har overhalet Tokyo som verdens største byområde - både i størrelse og indbyggerantal.

I 2010 var der 42 millioner indbyggere i deltaet - et indbyggerantal, som er højere end befolkningstallet i lande som Argentina, Canada og Malaysia.

Verdensbankens urbane udviklingsekspert Abhas Jha siger, at han håber, rapporten vil flytte fokus fra biler i storbyer som Jakarta og Bangkok, så der i stedet bliver mere fokus på mennesker i byplanlægningen.

/ritzau/AFP