2012 satte bundrekord med historisk få strejkedage

Antallet af konflikter i 2012 var rekordlavt.. Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at der i 2012 var i alt 9.661 tabte arbejdsdage på DA-området som følge af strejker. Dét svarer nogenlunde til, hvad der var på bare ét kvartal ti år tidligere - i 2002 var der nemlig 9.118 tabte arbejdsdage alene i fjerde kvartal.

Konfliktomfanget har ikke ligget lavere noget andet år i konfliktstatistikkens over 20-årige levetid, oplyser DA. I 2011 lå antallet af tabte arbejdsdage på i alt 11.264 og året før i 2010 på 16.286. De faglige konflikter er altså faldet år efter år.

På tværs af konjunkturer
Og udviklingen går på tværs af både høj- og lavkonjunkturer. Så konfliktlysten kan ikke forklares af enten ”krise” eller ”ikke-krise”. Det siger adjunkt og ph.d. Anna Ilsøe fra FAOS, Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

- Mit bedste bud er, at forklaringen skal findes i hele aftalesystemet som sådan og den måde, vi håndterer konflikter på. Vi har et system, der bliver mere og mere fintunet i forhold til at håndtere konflikter på gulvet, inden de vokser sig større, siger Anna Ilsøe.

Hun sammenligner det med en trappe, hvor den danske model får løst problemerne på nederste trin. Inden problemerne får lov til at løbe løbsk op ad trappen. Det bunder blandt andet i en ret stor tillid mellem ledere og tillidsrepræsentanter.

Dagens Gossip