21 milliarder er tabt på dårlige trafikinvesteringer

Skrevet af admin

08/01/2014

Mest læste i dag

Alt for mange af de senere års store danske infrastrukturprojekter har været dårlig forretning for samfundet, og det har kostet Danmark 21 milliarder kroner i løbet af de sidste 10 år.

Sådan lyder dommen fra Produktivitetskommissionen, der har set nærmere på, hvordan infrastrukturen vil kunne bidrage til at øge produktiviteten i Danmark.

- Det er primært beslutninger truffet i Folketinget, der har givet anledning til det her, siger Peter Birch Sørensen, der er formand for Produktivitetskommissionen, om tabet af de mange milliarder kroner.

Der er brugt 23 milliarder kroner på projekter, som rent samfundsøkonomisk ikke kan betale sig, og gevinsten har ifølge kommissions beregninger kun været to milliarder kroner.

- Hvert femte projekt har så lavt et afkast, at det ikke burde være sat i værk, siger Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen.

- Det kan for eksempel være en dyr letbane, der tager et helt spor fra bilisterne - frem for en billigere og lige så effektiv superbusrute, der ikke skaber yderligere trængsel på vejnettet, tilføjer han.

Den danske stat vil investere store milliardbeløb i transportinfrastruktur i de kommende år, men det er nødvendigt i højere grad at se på, hvor det kan betale sig at sætte ind, hvis vi skal have mest muligt ud af milliarderne, lyder kommissionens anbefalinger.

- Alene i hovedstadsområdet spildes der årligt over ni millioner timer på grund af trængsel i trafikken, siger Peter Birch Sørensen.

Om et infrastrukturprojekt er en god eller dårlig forretning for samfundet afgøres ifølge kommissionen ved at se på, hvor meget det koster at bygge, i forhold til hvad gevinsterne er for samfundet på længere sigt.

Infrastrukturen er en vigtig forudsætning for produktiviteten i samfundet, blandt andet fordi tid er penge for virksomhederne. De er afhængige af, at deres medarbejdere og varer kan komme hurtigt rundt i landet og på tværs af grænserne.

/ritzau/