215.000 nye job i USA kan betyde snarlig rentestigning

215.000 nye job i USA er pænt, men dog uden at være prangende.

Sådan lyder danske økonomers analyse af de netop offentliggjorte amerikanske jobtal for juli, som også viser, at den private servicesektor stod for hele 193.000 ud af nettojobskabelsen på 250.000.

- Hvis man skal pege på en sårbarhed og et opmærksomhedspunkt, så er det, at det primært er én enkelt sektor, der i øjeblikket driver USA's økonomi fremad, siger Cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Men han mener, at omkring tre millioner nye job i USA de seneste 12 måneder er tilfredsstillende.

Økonomisk fremgang kombineret med en stærk dollar gør det amerikanske marked meget interessant for danske virksomheder, fortæller seniorchefkonsulent Allan Sørensen fra Dansk Industri.

- Samlet set er vareeksporten til USA steget med mere end 40 procent over det seneste år, og fremgangen har været så stærk, at vores vareeksport til USA nu for første gang nogensinde overstiger eksporten til Storbritannien, siger han.

Hos Sydbank vurderer man, at USA med de 215.000 nye arbejdspladser er kommet et skridt nærmere den første amerikanske renteforhøjelse i ni år.

- De mange nye arbejdspladser er et tegn på, at amerikansk økonomi har lagt krisen bag sig, siger Jacob Graven, som er cheføkonom i Sydbank.

- Det vil formentlig være nok til at overbevise de fleste af direktørerne i den amerikanske forbundsbank om, at amerikansk økonomi nu er så stærk, at det er på tide at sætte renten op, siger han.

Jacob Graven forventer, at det vil ske på det næste rentemøde 17. september, hvis altså ikke amerikansk økonomi pludselig rammes af stærk modvind.

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer er dog ikke enig i, at rentestigningen kommer i september, men at det først bliver i oktober.

- Markedsforventningerne lå før dagens jobtal til, at den første renteforhøjelse kom i september. Det vil dog efter vores opfattelse nu kræve en mærkbar acceleration i jobvæksten i såvel august og september.

Selv om renten nu snart kan være på vej op i USA, vurderer Jacob Graven fra Sydbank ikke, at det også vil være tilfældet for den danske rente, da den primært bestemmes af den Europæiske Centralbank.

/ritzau/

Dagens Gossip