22 motionister frikendt for doping efter procedurefejl

Anti Doping Danmarks system til afsløring af dopingsyndere i fitnesscentre har været behæftet med fejl, og det betyder, at 22 potentielt uskyldige personer er blevet beskyldt for doping.

- Sanktionerne mod de 22 personer - det vil sige udelukkelse fra fitnesscentre i to år - er blevet annulleret, siger Anti Doping Danmarks direktør, Lone Hansen, til Ritzau.

Samtidig har organisationen besluttet at afbryde samarbejdet med Teknologisk Institut, der siden 1. august 2013 har stået for analyser af de prøver, der er blevet taget i fitnesscentre i Danmark.

- Vi blev i november kontaktet af fitnessudøvere, som ikke kunne forstå, at de var blevet testet positive. Vi bad på den baggrund Teknologisk Institut om at redegøre for analysesvarene fra fem prøver.

- Redegørelsen viste, at der har været procedurefejl under analysen af prøverne. Det er meget alvorligt for os, og derfor har vi taget det her drastiske skridt med at opsige samarbejdet, siger Lone Hansen.

Der er alene tale om prøver taget i forbindelse med træning i kommercielle fitnesscentre.

Prøver taget i forbindelse med eliteidræt og anden udøvelse i den organiserede foreningsidræt varetages af det WADA-akkrediterede laboratorium Aker i Oslo.

Ikke desto mindre har de fejlbehæftede procedurer hos Teknologisk Institut haft konsekvenser for 22 personer, der muligvis er uskyldige.

- Vi beklager dybt det besvær og de usikkerheder, de tvivlsomme analyser har påført de involverede personer.

- Alle 22 personer har modtaget besked og fået at vide, at deres sanktioner naturligvis er blevet ophævet, siger Lone Hansen.

Anti Doping Danmark ved endnu ikke, om de 22 motionister vil få kompensation for udelukkelsen, forklarer bestyrelsesformand Mette Hartlev:

- Det er ikke afklaret. Det er Teknologisk Institut, der har begået fejlen, og det vil sige, at det i første omgang er dem, der er ansvarlige, siger hun.

Hun foreslår motionisterne at gå gennem brancheorganisationen DFHO, der har administreret sanktionerne.

- Og så beror det på en juridisk vurdering, om de er berettiget til kompensation, siger Mette Hartlev.

Fremadrettet vil alle prøver foretaget i landets fitnesscentre blive analyseret på dopinglaboratoriet Aker i Norge.

- Vi vil simpelthen ikke have, at der er nogen som helst tvivl. Vi har rigtig gode erfaringer med Aker, og de er underlagt meget stram kontrol, siger Lone Hansen.

/ritzau/

Dagens Gossip