23 irakere skriver brev til dronningen i tortursag

Til dronning Margrethe, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Få vores sager om erstatning for tortur optaget ved danske domstole, eller vi bliver nødt til at indbringe Danmarks behandling af os for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og FN's komité mod tortur.

Sådan skriver 23 irakere i et åbent brev, efter at de tidligere har fået afslag i Procesbevillingsnævnet på at få den såkaldte Green Desert-sag mod den danske stat betalt. Dermed er irakernes sag rendt ind i en blindgyde ved danske domstole.

- Benægtelsen af retshjælp kan kun ses som et forsøg på at nægte os retfærdighed, skriver de 23 irakere i appellen.

- Hvis ikke vores sager snart optages ved danske domstole, ser vi ikke andre alternativer end at indbringe Danmarks behandling af os - Operation Green Desert, torturen og obstruktionen af retfærdighed - for Menneskerettighedsdomstolen og FN, skriver de.

23 irakere hævder, at danske styrker har medansvar for, at de i 2004 blev overladt til de irakiske myndigheder og her blev udsat for umenneskelig behandling.

Det skete i forbindelse med operation Green Desert, der foregik nær Basra i det sydlige Irak.

Mindst ti af irakerne har været udsat for fysisk eller psykisk tortur ifølge professor Jørgen Lange Thomsen, stabsobducent ved Syddansk Universitet, oplyser irakerne i deres appel.

I Storbritannien har der ifølge irakerne været en række lignende sager, hvor retten har taget stilling til tortursagerne og givet ofrene erstatning.

- Vi beder blot om, at Danmark gør, hvad Danmark opfordrer andre lande til at gøre, slutter de 23 irakere.

Forsvaret har hævdet, at der ikke fandtes videooptagelser fra Operation Green Desert, hvilket der gjorde.

Videoen viser, hvordan danske soldater så væk, mens irakiske soldater slog og sparkede fangerne. Danske og udenlandske læger har siden påvist, at irakerne er blevet mishandlet i irakisk politis varetægt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip