24 pirater dømt i Kenya efter dansk indsats

24 pirater, som det danske flådefartøj Esbern Snare i 2011 fangede ud for Somalia, er nu alle blevet idømt syv års fængsel ved en kenyansk domstol.

- Jeg er meget tilfreds med, at de danske soldaters grundige forarbejde, herunder indsamling af beviser, har ledt til, at Kenya har fældet dom over piraterne, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Esbern Snare fulgte i maj 2011 det kaprede fartøj F/V Ariya, der blev brugt som piratmoderskib. Da støtteskibet 12. maj 2011 forsøgte at standse fartøjet ud for Somalias kyst, åbnede piraterne ild mod Esbern Snare, som besvarede angrebet.

Fire pirater blev dræbt, og 10 blev såret.

Efter skududvekslingen overgav piraterne sig, og de danske soldater tog kontrol over F/V Ariya. Om bord på skibet var ud over piraterne også 16 iranske gidsler. Der blev desuden fundet flere våben og andet piratrelateret udstyr.

Efter aktionen blev piraternes skib sprængt i luften.

- Domfældelsen er af stor betydning for pirateribekæmpelsen som helhed og for retsfølelsen i særdeleshed - ikke mindst for de søfolk, som er i fare for at blive piraternes gidsler, når de besejler piratfyldt farvand, siger Nicolai Wammen.

De 24 pirater blev 19. juni 2011 overdraget til de kenyanske myndigheder af Esbern Snare, der opererede som en del af Natos anti-piratoperation Ocean Shield.

Esbern Snare deltager nu i Middelhavet i FN-missionen, der skal fjerne og destruere kemiske våben fra det krigshærgede Syrien.

Her har det danske skib sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad til opgave at beskytte de to fragtskibe, et dansk og et norsk, der sejler med den farlige kemiske last.

/ritzau/

Dagens Gossip