244 forsvundne pas i posten bekymrer Søren Pind: Nu skal posten granskes

Skrevet af admin

01/04/2016

Dagens topnyheder

Justitsminister Søren Pind (V) vil have undersøgt, om det fortsat er sikkert at sende pas med posten.

Baggrunden er ifølge Berlingske, at der i 2015 forsvandt 244 pas herhjemme under postforsendelse.

- Det er alvorligt, at der hvert år forsvinder et alarmerende stort antal danske pas. Jeg har derfor allerede bedt mine embedsfolk undersøge, hvordan vi bekæmper problemet.

- Vi skal herunder vurdere, om fremsendelse via post er sikkert nok, siger Søren Pind (V) i en skriftlig kommentar til Berlingske.

De seneste år er lidt under 200 pas årligt forsvundet under postforsendelse, og hvert år bliver danske pas i tusindvis meldt stjålet eller bortkommet.

I fjor gjaldt det ikke færre end 43.818 danske pas, og i alt er 226.311 danske pas gået tabt siden 2010.

Til trods for, at hvert tredje bliver fundet igen, peger tallene i retning af, at danske pas er en eftertragtet handelsvare, som både kriminelle og terrorrelaterede netværk kan skaffe sig adgang til.

Ifølge PostNord er der dog ikke indikationer på, at kriminelle har opsnappet de 244 pas, der sidste år forsvandt i posten i Danmark.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få Rigspolitiets vurdering af, om der ligger forbrydelser bag passenes forsvinden i posten, og om det er en forsvarlig måde at håndtere pas på.

I stedet henviser landets øverste politimyndighed til en redegørelse i et svar til Folketinget fra 2013.

Ifølge svaret anser Rigspolitiet antallet af pas, der forsvinder i postgangen, som "forsvindende lille" i sammenligning med antallet af pas, der produceres hvert år.

I 2015 blev der produceret 694.254 nye danske pas.

I en tid med øget terrorberedskab over hele Europa er det ikke godt nok, at 244 pas i 2015 forsvandt under postforsendelse, mener retsordførere fra begge fløje i Folketinget.

/ritzau/