25-årig løsladt i Sverige efter retssag om Syriensrejse

Skrevet af admin

14/06/2016

Mest læste i dag

En 25-årig mand, der i Sverige var tiltalt for at ville rejse til Syrien og kæmpe for Nusra-fronten, som er del af al-Qaedas ekstremistiske netværk, er blevet løsladt af Attunda Tingrätt.

Manden er den første i Sverige, som var anklaget på baggrund en ny lov mod "terrorrejser." Loven trådte i kraft 1. april i år.

Den 25-årige blev anholdt i lufthavnen Arlanda ved Stockholm i midten af april. I hans bagage fandt politiet blandt andet en beskyttelsesvest og et pistolhylster.

Ifølge anklagemyndigheden ville han slutte sig til den ekstremistiske Nusra-front. Han har erkendt, at han begyndte en rejse, men han siger, at målet aldrig har været at deltage i terrorangreb. Han siger, at han ville deltage i humanitært arbejde.

På retsagens sidste dag blev den tiltalte løsladt. Ifølge mandens forsvarer har retten accepteret den unge mands forklaring.

Manden rejste fra Sverige til Tyrkiet 12. april og vendte tilbage den efterfølgende dag, hvor han blev anholdt i lufthavnen.

Selv om rejsen var kort, og den 25-årige ikke nåede sit mål, gør den nye lovbestemmelse ifølge anklageren selve hensigten om at begå en forbrydelse strafbar.

- Jeg har rejst tiltale på mistanke om, at han havde til hensigt at rejse til Syrien og tilslutte sig al-Nusra for at begå alvorlige forbrydelser, sagde chefanklager ved Sveriges nationale enhed for sikkerhed, Agnetha Hilding Qvarnström.

Anklageren baserede sin mistanke mod den tiltalte på blandt andet vidneafhøringer, en enkeltbillet til Tyrkiet, sms'er, Facebook-samtaler og søgehistorik på mandens computer.

Under sin anholdelse i lufthavnen bar den 25-årige desuden en skudsikker vest, et pistolhylster samt knæ- og albuebeskyttere, som ifølge anklageren beviser, at han var på vej til Syrien for at kæmpe.

Den 25-årige mand er fra byen Södertälje, der ligger omkring 35 kilometer sydvest for Stockholm./ritzau/TT