26-årig får halvandet års fængsel for hadforbrydelser mod asylcenter

Skrevet af admin

17/12/2015

Mest læste i dag

En 26-årig mand blev torsdag idømt halvandet års ubetinget fængsel for at have stukket ild til en minibus ved asylcentret Lyngbygård ved Grenaa i august.

Desuden stod manden bag tre tilfælde af hærværk mod asylcentret i marts, juli og august, hvor han malede hagekors og skrev forskellige slagord som "Asyl? Nej" og "Dette er første advarsel. DNSB" ved et garageanlæg ved asylcentret.

DSNB er forkortelsen for det højreekstremistiske parti Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse.

Manden har siddet varetægtsfængslet siden 27. august, og da sagen kom for retten torsdag, tilstod han alle forhold.

Anklager Rikke Hyttel mente, at den 26-årige stod til mellem halvandet og to års fængsel. Hun fandt, at det var en skærpende omstændighed, at manden tidligere er dømt for brandstiftelse, hærværk og butikstyverier.

Desuden mente hun, at det var en skærpende omstændighed, at den 26-årige havde planlagt at ramme en minoritetsgruppe - nemlig de 80 flygtninge, der befandt sig på asylcentret.

Ved retsmødet kom det frem, at den 26-årige har været medlem af DNSB siden 2008.

Den 26-årige, der mødte op i camouflagefarvede bukser og sort trøje, fortalte retten, at han ikke længere er medlem af bevægelsen.

Den kronragede mand med fuldskæg forklarede desuden, at han med sine handlinger forsøgte at råbe folketingspolitikerne op for at gøre opmærksom på, at den førte udlændinge- og indvandrerpolitik er forkert.

- Jeg gik ikke efter beboerne på flygtningecentret personligt. Havde jeg gjort det, kunne jeg jo have valgt at brænde centret ned, forklarede den 26-årige og understregede, at han handlede på egen hånd.

Han fortalte også, at han fortrød sine handlinger.

- Jeg er ikke medlem af DNSB længere og fortryder det, jeg har gjort, forklarede den 26-årige og udtrykte ønske om at starte på en frisk og flytte tilbage til sin familie i Horsens-området.

Mens anklageren er tilfreds med dommen, finder forsvarer Lars Henriksen, at den er for streng.

- Jeg synes, den er en smule besynderlig, lyder det fra Lars Henriksen.

- Rigsadvokaten har vurderet, at der ikke skal rejses tiltale for racisme i den her sag. Alligevel bruger vi hovedparten af i dag på at tale om mulige racistiske motiver. Det indgår også i dommen og strafudmålingen. Det er jeg forundret over, siger Lars Henriksen, der nu i samråd med sin klient vil overveje, om dommen skal ankes.

/ritzau/