26 lande enes om fællesmarked fra Kairo til Cape Town

Afrikanske ledere har onsdag underskrevet en aftale om at etablere et fællesmarked for 26 lande, som vil strække sig over halvdelen af kontinentet, fra Kairo i nord til Cape Town i syd.

Det er sket på et møde i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Treparts Frihandelsområdet (FTTA) er navnet på det nye samarbejde. Det skal stadig finpudses, inden det kan ratificeres af landene.

Det har taget fem år at forhandle rammerne for, hvordan man letter og til sidst fjerner told og afgifter mellem de 26 lande, hvor der bor 625 millioner mennesker.

Eksperter, der har fulgt udviklingen, siger, at det kan få enorm betydning for Afrikas økonomi, der i dag kun udgør to procent af den globale handel.

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, præsident Robert Mugabe fra Zimbabwe og præsident Omar al-Bashir fra Sudan var blandt de ledere, der underskrev aftalen på topmødet i Sharm el-Sheikh.

- Det, som vi gør i dag, udgør et meget vigtigt skridt i fortællingen om den regionale integration i Afrika, sagde Sisi ved mødets start.

Men mange forhindringer ligger forude. Der skal etableres en tidslinje for, hvornår toldsatser og afgifter skal ophæves, og der skal være opbakning til traktaten fra de deltagende landes parlamenter inden for to år.

Traktaten integrerer tre eksisterende afrikanske handelsblokke: Det østafrikanske fællesmarked (EAC), det tilsvarende for det sydlige Afrika (SADC) og fællesmarkedet for det østlige og sydlige Afrika (Comesa).

Landene i de tre handelsblokke har en samlet økonomi på over 1000 milliarder dollar (6600 milliarder kroner).

/ritzau/AFP

Dagens Gossip