27 EU-lande vil lytte til folket: Vi skal gøre det bedre

De 27 EU-lande, der nu fortsætter deres samarbejde uden Storbritannien, lytter til utilfredsheden i befolkningerne og lover at gøre det bedre i fremtiden.

Det er budskabet fra det første uformelle topmøde, som de onsdag har holdt i Bruxelles.

Mødes bliver holdt, efter at briterne ved en folkeafstemning i torsdags sendte chokbølger ud over Europa med deres beslutning om at forlade EU-samarbejdet.

Samtidig understreger de 27 andre EU-lande, at de håber at beholde Storbritannien som en tæt partner. De ser nu frem til at modtage et udspil fra briterne. Det skal indeholde forslag til det fremtidige forhold efter en britisk exit fra EU.

Men hvis Storbritannien vil have adgang til det indre marked, må de også acceptere fri bevægelighed for mennesker, lyder den klare besked til briterne.

- Der bliver ikke noget indre marked a la carte, siger EU-præsident Donald Tusk efter de 27 EU-landes topmøde.

- Lederne gjorde det i dag krystalklart, at adgang til det indre marked kræver accept af alle fire friheder inklusiv fri bevægelighed, siger Donald Tusk.

De fire friheder på det indre marked er fri bevægelighed for varer, mennesker, tjenesteydelser og kapital.

I en fælles udtalelse skriver lederne samtidig, at EU er en historisk bedrift, der har sikret fred, velstand og sikkerhed. De vil fortsætte samarbejdet uden Storbritannien.

Men EU-lederne erkender samtidig, at mange folk er utilfredse med tingenes tilstand både på europæisk og nationalt niveau.

- Europæerne forventer, at vi gør det bedre, når det gælder om at sikre sikkerhed, velstand og håb om en bedre fremtid, hedder det i erklæringen.

- Vi bliver nødt til at levere på det, på en måde der forener os, ikke mindst for de unges skyld, skriver de.

EU-landene holder et uformelt topmøde i Bratislava i september uden Storbritannien. Her vil de fortsætte deres overvejelser om fremtidens europæiske samarbejde, når briterne siger farvel til EU.

Men den tyske kansler Angela Merkel siger på forhånd, at ingen EU-lande ønsker at kaste sig ud i nye forhandlinger om at ændre EU-traktaten.

/ritzau/

Dagens Gossip