3 overraskende ting du måske ikke vidste om psoriasis

Skrevet af Kirstine Petersen

18/03/2016

Mest læste i dag

165.000 danskere lider af hudsygdommen psoriasis. De oplever at få tykke skæl på huden, kløe og rødme, der i værste tilfælde kan være nærmest invaliderende.

Nyere undersøgelser viser tilmed, at patienterne risikerer at rammes af en lang række følgesygdomme, der kan være dødelige, hvis ikke der bliver gjort noget ved dem i god tid.

Hver anden af de 165.000 danskere med psoriasis rammes fx af minimum én anden sygdom så som depression, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdom, diabetes og psoriasisgigt.

Alligevel tager den nye nationale kliniske retningslinje fra Sundhedsstyrelsen ikke højde for de lidelser, hudsygdommen også kan medføre, og det skuffer Lars Werner, der er Direktør i Psoriasisforeningen. Han siger:

- Det er en alvorlig fejl, når hver 5. med svær psoriasis fx også rammes af depression. 

Retningslinjerne for, hvad læger bør screene patienter for er netop blevet gennemgået og ændret, så det fremover er god praksis at screene for hjerte-karsygdomme, som ca. seks procent af psoriasisramte får, og at tilbyde regelmæssig opsporing af psoriasisgigt blandt patienterne.

En lang række andre sygdomme burde dog være med på tjeklisten, når læger fremover undersøger patienterne, mener foreningen. 

Lider man af psoriasis er det derfor værd at holde øje med tegn på nedenstående sygdomme, der overraskende nok hænger sammen med hudlidelsen:

  1. Halvdelen af de 165.000 danskere med psoriasis rammes af minimum én anden sygdom så som depression, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdom, diabetes og psoriasisgigt. Tegn på disse følgesygdomme er derfor værd at holde øje med. 
  2. Hver femte dansker med svær psoriasis får en depression. Lægen kan screene dig for, om du har en (begyndende) depression. 
  3. 42 procent af patienterne udvikler psoriasisgigt, hvor gigten kan ramme rygsøjlen.

Mellem to og tre procent af alle mennesker i verden lider af psoriasis.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: