3 store fejl du begår, når du vasker tøj

Skrevet af Kristine Bugbee

04/04/2016

Dagens topnyheder

Det kan virke simpelt at betjene en vaskemaskine. Der er kun få ting at tage stilling til: Ind med tøjet, i med sæben, indstil temperaturen og så i gang.

Derfor kan det måske komme bag på nogen, at det er ret almindeligt at begå op til flere fejltagelser, når den sure pligt skal klares.

Her er de tre mest gængse af slagsen:

1. Du kommer ekstra vaskemiddel i maskinen, når tøjet har synlige pletter
Mængden af sæbe, hvad enten du bruger flydende eller pulver, skal ikke øges, selvom der er genstridige rødvinspletter på din hvide krave. Tøjet bliver ikke renere af ekstra vaskemiddel. For meget sæbe kan faktisk betyde, at det ikke bliver skyllet ordentligt ud af tøjet. Og for meget skum kan i øvrigt forhindre vaskemaskinen i at gøre sit arbejde ordentligt.

Derfor: Følg anvisningerne på pakken - overgør det ikke.

Læs også: Endelig er svaret her: Skal man vaske underbukser på 40 eller 60 grader?

2. Du vasker tøjet efter en enkelt gangs brug
Du har haft dine jeans eller trøje på en enkelt gang, og så snart det er tid til at hoppe ud af tøjet, smider du det i vasketøjskurven. Det er fint at smide dit træningstøj til vask, når du har brugt det en enkelt gang, men alt andet tøj kan du sagtens bruge flere gange, inden det skal i vaskemaskinen. Hvis du vasker dine klæder for ofte, mister de sin form og farve.

Derfor: Skån dit tøj og miljøet - vask lidt sjældnere.

3. Stive og hårde håndklæder får dig til at bruge ekstra meget skyllemiddel
Du savner de dage, hvor dine badehåndklæder var store og vamsede. Efter utallige ture i maskinen, er de blevet stive og ru mod huden. For at modvirke deres forfald, hælder du ekstra skyllemiddel i vaskemaskinen - men hjælper det egentlig på problemet? Nej. Desværre ikke. Tværtimod kan skyllemiddel lægge sig som en hinde om håndklæderne, så de ikke absorberer vand ordentligt, og på den måde blive sæben ikke skyllet helt ud.

Derfor: Meget skyllemiddel gør ikke dine håndlæder blødere - skyllemiddel er desuden skidt for miljøet, fordi det indeholder problematisk kemi som tensider.

Kilde: Side2.no / Goodhousekeeping.com

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: