3 typer af forældre der bliver mobbet af deres egne børn

Psychology Today har interviewet psykoterapeuten Sean Grover om sin nyeste bog, der handler om, hvordan visse typer af forældre oplever at blive mobbet af deres egne børn. 

Det lyder måske voldsomt, men det er faktisk dét, der sker i mange familier, mener Sean Grover, som har oplevet det. 

Læs også: 5 grunde til at forældre giver deres børn lavt selvværd - og 9 måder at gøre det godt igen

Derfor begyndte han at undersøge, om man kan sige noget generelt om, hvilken slags forældre, der ofte vil opleve, at deres børn kører på dem, kræver for meget af dem, og i det hele taget gør livet surt som forælder. 

Man må ikke glemme, minder han om, at problemet altid starter hos forælderen selv - det er altså den voksne, der selv indirekte er skyld i, at dennes barn eventuelt har en nedladende og negativ opførsel, der skader både den voksne og barnet og selvsagt også forholdet mellem dem. 

Læs også: Her er de 12 dødssynder, jeg begår jævnligt som forælder

Han er kommet frem til, at følgende tre typer af forældre typisk oplever den skadende adfærd:

Forælderen der nages af dårlig samvittighed
Grundene kan være mange: Du kommer for sent hjem fra arbejde ofte, du har en skilsmisse bag dig, sygdom, dårlig økonomi presser dig osv. Hovedsagen er, at den dårlige samvittighed kan lede til, at denne type forælder giver for meget line til deres barn for at “gøre det godt igen”. Men den evige kompensation kan gøre dit barn til forkælet eller på anden uhensigtsmæssig måde forvent, så I ender med at få et forhold, hvor barnet kræver ting af dig.

Læs også: 5 grunde til moderne børneopdragelse er i krise

Forælderen der er nervøs eller bange
Var denne forælder en karakter fra “Peter Plys”, var han/hun nok Grisling: Evigt nervøs og bange for, at “noget” kan gå galt. Et barn af denne type forælder vil hurtigt kunne komme til at sige ting som “jeg tror ikke på det, du siger” eller på anden vis være svær at overbevise om, at det, du siger, er rigtigt – fordi du selv tøver. Hvis du ikke fremstår selvsikker, kommer dit barn til at tvivle på dig, og det kan udløse vrede eller andre negative følelser, der rettes mod dig.

Forælderen der tror, de kan fikse alt
Du har gode intentioner, men du ender med at gøre alting for dine børn. Det gør dem afhængige af dig og umættelige efter ting du kan give dem eller gøre for dem. Du hæmmer på den vis dit barns udviklilng, og det gør dem umodne helt ind i deres voksne liv.

Læs også: Sådan opdrager du en gennemført møgunge i 4 lette trin

Hvad gør du for at ændre mønstret:
Du behøver ikke stå magtesløs tilbage, forsikrer Sean Grover de forældre, der måtte genkende sig selv i ovenstående. 

Opdragelse handler om at skabe respekt mellem barnet og dig. Der vil altid være tider med modstand fra et barn, der helt naturligt skal og vil prøve grænser af, men det skal ske i en kultur, der er hensigtsmæssig for både dig og barnet, pointerer han og nævner følgende råd til forældre, der føler sig mobbet eller meget uhensigtsmæssigt udfordret af deres barn:

1) Stå sammen med din partner om at ville ændre adfærden
... og ikke mindst om måden at opdrage jeres barn på. Hvis barnet mærker, at den ene siger noget, og den anden noget andet, er det en kilde til at prøve grænser af – og ikke mindst til et forvirret, utilfreds barn.

2) Involver venner, familie, skolen eller andre rollemodeller
Det kan være en fordel at få andre voksne til at sætte grænser for eller med dig. Vi kender det fra os selv – man lyttede nogle gange mere til “Lisas mor” end til ens egen, da man var mindre. Tænk over, hvem der kan være gode rollemodeller og nævn for dem, at du for tiden forsøger at præge dit barn på en given måde, så de kan være en del af opdragelsen.

3) Søg hjælp
Hvis den er helt gal, kan det være nødvendigt at få en familieterapeut eller anden professionel hjælp til at ændre adfærdsmønstret.

Læs også: Eksperter: Du må gerne opdrage på andres børn

Læs også: Psykolog: Stop med at opdrage drenge og piger ens

Læs også: Forældre, stå sammen - vi kan tæmme de små terrorister

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip