30 Auschwitz-vagter risikerer retsforfølgelse

En gruppe tyske efterforskere, der har undersøgt nazisternes krigsforbrydelser, oplyser tirsdag, at de vil sende filerne for de 30 tidligere ansatte til statsanklageren med en anbefaling om at rejse tiltale, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den ledende efterforsker Kurt Schrimm oplyser, at der er tale om tidligere vagter i koncentrationslejren. De er i dag op til 97 år gamle, og vil - hvis statsanklagerne beslutter sig for at rejse en sag - blive tiltalt for medvirken til drab.

»Disse sager vil blive overdraget til de respektive offentlige anklagere,« siger Kurt Schrimm ifølge AFP.

Det Centrale Kontor for Undersøgelser af Nationalsocialistiske Forbrydelser i den tyske by Ludwigsburg har gennemført mere end 7.000 undersøgelser af tidligere naziforbrydere, men det har ikke selv mandat til at rejse tiltale mod mistænkte.

Derfor sender enheden i stedet sine undersøgelser til regionale anklagere, som derefter beslutter, om der skal rejses sager. Kontoret, der har eksisteret siden 1958, har identificeret 49 tidligere vagter fra Auschwitz, men siden kontoret fandt dem, er ni af vagterne døde. 30 af de 40 overlevende bor stadig i Tyskland, og det er dem, der risikerer retsforfølgelse.

I mere end 60 år retsforfulgte de tyske domstole udelukkende naziforbrydere, hvis det kunne bevises, at de personligt havde begået en forbrydelse under krigen. Men en skelsættende dom fra 2011 slog fast, at alle former for tidligere lejrvagter kan retsforfølges.

Det skete, da domstolen i München dømte den tidligere vagt John Demjanjuk fem års fængsel for meddelagtighed i udryddelsen af flere end 28.000 jøder i Sobibor-lejren.

Koncentrationslejren Auschwitz, der lå i det tyskbesatte Polen, er efter Anden Verdenskrigs afslutning blevet kaldt en regulær dødsfabrik, fordi henrettelsen af fangerne var sat i system. Det var den største af nazisternes lejre, og der arbejdede omkring 6.000 SS-ansatte i lejren, som var i funktion fra 1940 til 1945. I den periode døde der ifølge folkedrab.dk 1,1 millioner mennesker i Auschwitz, langt størstedelen var jøder. Flertallet blev gasset ihjel, men det anslås også, at cirka 200.000 døde af sygdom, sult eller overanstrengelse.

Lejren blev befriet af sovjetiske tropper i januar 1945, på daværende tidspunkt var der omkring 7.600 fanger i lejren. Nazisterne havde inden da forsøgt at slette sporene af deres ugerninger i lejren, ligesom de havde sendt størstedelen af fangerne til andre lejre.

Siden Nürnbergprocessen, hvor de større tyske krigsforbrydere blev retsforfulgt, er omkring 106.000 tyskere eller tidligere nazister med anden national baggrund, blevet anklaget for krigsforbrydelser, skriver AFP. Heraf er 13.000 blevet fundet skyldige, mens cirka halvdelen af dem er blevet dømt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip