30 dødsdømt i Vietnams største narkosag

Skrevet af admin

20/01/2014

Dagens topnyheder

En dommer i Vietnam har afsagt 30 dødsdomme over smuglere i den største narkotikasag i landet nogensinde, skriver nyhedsbureauet AFP.

Snesevis af mennesker er involveret i sagen, som omfatter næsten to ton heroin.

- Dette er den største retssag om narkotika i Vietnam nogensinde med hensyn til antallet af anklagede, antallet af dødsdomme og mængden af heroin, siger dommeren i sagen, Ngo Duc, efter at have afsagt dommene i den nordlige provins Quang Ninh.

Dødsdomme for narkotikakriminalitet har været almindelige i Vietnam i en lang årrække.

Alle, der i Vietnam forsøger at smugle over 600 gram heroin eller kokain - eller 20 kilo opium - risikerer dødsstraf.

De 30 mænd og kvinder, der blev dødsdømt i sagen, er alle vietnamesere. 59 andre personer i sagen er blevet idømt fængselsdomme, hvoraf en del er livstidsdomme.

Dommer Ngo Duc siger til det franske nyhedsbureau AFP, at sagens omfang betød, at retssagen måtte afholdes i et fængsel. Retssagen begyndte den 3. januar og varede 17 dage.

Ifølge anklagemyndigheden var de dømte med i fire internationale smuglerringe, som siden 2006 smuglede heroin og andre stoffer til Vietnam og Kina fra Laos. En af lederne er fortsat på fri fod.

Smuglerringen blev optrævlet af politiet i august 2013, hvor der blev foretaget anholdelser og beslaglagt store mængder af stoffer.

Det kommunistiske Vietnam har en af verdens hårdeste lovgivninger mod narkotikakriminalitet.

Regionen "Den Gyldne Trekant" i Laos, Thailand og Myanmar var tidligere verdens største producent af ulovlig opium, men er blevet overhalet af Afghanistan.

Afghanistan står i dag for over 90 procent af verdens illegale opiumproduktion, viser opgørelser fra FN's Kontor for bekæmpelse af narkotikakriminalitet.

I november oplyste Taiwans politi, at det havde optrævlet en smuglerring og beslaglagt heroin med en markedsværdi på over 1,5 milliarder kroner. Det var Taiwans største narkotikasag i 20 år.

/ritzau/AFP